Za danas prepodne zakazana je sednica Skupštine Opštine Leposavić na kojoj će se raspravljati o inicijativi za održavanje referenduma o (ne)prihvatanju institucija samoproglašene kosovske države na severu KiM.

U visokim krugovima DS, čije rukovodstvo održavanje referenduma smatra suprotnim interesima države i naroda, Danasu je potvrđeno da demokrate iz Leposavića neće prisustvovati sednici, koju je zakazao predsednik skupštine opštine Slavko Stevanović iz SPS.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić, inače član DS, izjavio je da je protiv održavanja referenduma, čije su održavanje 14. i 15. februara već podržali odbornici skupština opština Zvečan, Zubin Potok i severna Kosovska Mitrovica. U Leposaviću je na vlasti koalicija DS, SPS i PUPS. SO Leposavić ima 31 odbornika: 12 iz DS, sedam iz SNS, šest iz DSS, četiri iz koalicije SPS-PUPS i po dva iz NS i SRS.

Goran Bogdanović, ministar za KiM i pokrajinski funkcioner DS, negira spekulacije da vrši pritisak na stranačke kolege i odbornike opozicije da ne prisustvuju današnjem sastanku i da ne podrže održavanje referenduma.

– Ja sam samo više puta javno ponovio stav Vlade Srbije da je taj referendum nepotreban i da nije u interesu Srbije i srpskog naroda, nego zadovoljava pojedine stranačke interese u Beogradu. To pokazuje i neozbiljnost predsednika opština, koji nemaju pravo da sukobljavaju narod sa državom. Odgovor na referendumsko pitanje svi znaju – Srbi na severu KiM ne prihvataju kosovske institucije. S druge strane, referendum će izazvati reagovanja međunarodne zajednice i Albanaca. DS ne može da podržava poteze koji su protiv države i naroda. Bolje je da se usredsredimo na bitnija pitanja i očuvanje srpskih institucija na KiM – kaže za Danas ministar Bogdanović.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, čak i da se SO Leposavić danas ne izjasni ili ne podrži najavljeni referendum u srpskim opštinama na severu KiM, on će se održati, jer će ga organizovati odbornici koji podržavaju ovu ideju. Izvori Danasa najavljuju da će se posle današnjeg sastanka u Leposaviću uskoro održati i zajednička sednica sve četiri skupštine opština na kojoj bi trebalo da se potvrdi odluka o zajedničkom sprovođenju referenduma, o čemu bi potom trebalo da se izjasni i Skupština zajednice opština AP KiM.

Dogovor o naplati osiguranja

Ministar Bogdanović izjavio je za Danas e da će se sredinom januara u Beču održati sastanak srpskih i kosovskih osiguravajućih društava kako bi se rešio problem naplate ulazaka i izlazaka sa KiM, koji je nastao posle početka primene briselskog dogovora Beograda i Prištine o slobodi kretanja. On kaže da je Vlada Srbije već reagovala povodom naplate obaveznog osiguranja prilikom prelaska administrativne linije između centralne Srbije i Kosova. Prema njegovim rečima, cenu nije određivala Srbija, nego osiguravajuća društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari