Selaković na marginama zasedanja UN imao bilateralne sastanke sa 18 ministara 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Na bilateralnim sastancima sa ministrima Ukrajine, Kazahstana, Estonije, Andore, Singapura, Bahreina, Mađarske, Barbadosa, Lihtenštajna i Egipta, Selaković je iznosio konkretne predloge za unapređenje političkih i ekonomskih veza, jačanje ugovorne baze saradnje i razmenu delegacija, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Jedna od ključnih tema razgovora je, kao i proteklih dana, bila borba Srbije za zaštitu ključnih državnih i nacionalnih interesa kada je reč o Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju.

U vezi s tim ministar je, „u skladu s porukama koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio svetskim liderima u okviru generalne debate u UN, sagovornicima ukazao na principijelne pozicije Srbije zasnovane na Povelji UN i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta država – temeljnom principu međunarodnog prava“.

Selaković je, kako se dodaje, obavio i veliki broj kraćih razgovora sa šefovima diplomatija koje je sreo u UN, a u Stalnoj misiji Srbije ugostio je američkog kongresmena Erika Svolvela i direktora Svetskog ekonomskog foruma Mireka Dušeka.

Na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja održanom u sedištu UN Selaković je „ponovio posvećenost Srbije vrednostima tog pokreta i izgradnji prijateljstva sa njegovim članicama“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari