Selaković se sastao sa ministrom spoljnih poslova Kostarike 1EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u San Hozeu sa ministrom spoljnih poslova i vera Kostarike Arnoldom Andreom Tinokom u prvoj poseti Kostariki jednog šefa diplomatije Srbije.

Selaković je izjavio da je potrebno, u godini kada se obeležava 140 godina bilateralnih odnosa dve zemlje, intenzivirati kontakte i susrete zvaničnika država, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije ukazao je i da prisustvo specijalnog izaslanika predsednika Srbije na nedavnoj ceremoniji inauguracije predsednika Rodriga Čavesa Roblesa pokazuje rešenost da se sa Kostarikom ojača dijalog i saradnja.
Selaković je govorio i o mogućnostima za jačanje ekonomske saradnje, naročito u oblasti poljoprivrede, ali i saradnji u oblasti sporta, kulture, prosvete, ujedno, izrazivši zadovoljstvo što će tokom posete imati susrete i konkretne razgovore sa tri ministra Kostarike.

Ministri su razgovarali o najvažnijim međunarodnim i regionalnim pitanjima, a šef srpske diplomatije informisao je kostarikanskog kolegu o stanju na Kosovu i Metohiji i o inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Ministri su potpisali Memorandum o razumevanju o uspostavljanju mehanizma političkih konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova i Memorandum o razumevanju o saradnji Diplomatske akademije MSP Srbije i Diplomatskog instituta „Manuel Maria de Peralta“ MSP Kostarike.

Takođe je potpisana i Zajednička deklaraciju o proglašenju novog datuma uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kostarike, kojim je usaglašen 27. oktobar 1882. za dan započinjanja bilateralnih odnosa.

Selaković je sa resornim kostarikanskim kolegama potpisao i Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede i Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari