Šešelj: Vlada bi trebalo od Skota da zatraži diplomatsko ponašanje 1Aleksandar Šešelj Foto: Beta/Milan Obradović

Aleksandar Šešelj, poslanik Srpske radikalne stranke na sednici Skupštine Srbije, posvećene poslaničkim pitanjima pitao je vladu Srbije kakve diplomatske mere je preduzela da amasadoru SAD u Srbiji Kajlu Skatu, stavi do znanja da mora da se ponaša u skladu sa diplomnatskim protokolom prema zemlji domaćinu.

Rekao je da nije njegov posao da komentariše zvanične i nezvanične događaje. Šešelj je podsetio da je američki ambasador generala Vladimira Lazarevića nazvao ratnim zločincem, a deci u Apatinu je pokazivao mapu na kojoj je teritorija KiM odvbojena od Srbije .

„Protekle nedelje održan je Besmrtni puk na Dan pobede u Nišu koji je predvodio komandant prištinskog korpusa general Vladimir Lazarević. Povodom toga, Kajl Skat, kolonijalni upravnik Srbije, na nediplomatski skandalozan način komentarisao je to i nazvao generala Lazarevića ratnim zločincem“, rekao je Šešelj, navodeći da je Skot osrtmaotio državu Srbiju .

On je rekao da se u javnosti pojavila informacija da je Vlada angažovala jednu istaknutu kompaniju koja se bavi lobiranjem u SAD kako bi ta kompanija uticala da se stav Stejt departmenta i američke administracije, vezano za pitanje Kosova i Metohije, promeni. Pitao je i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da li je tačno da Vlada smatra da angažovanjem lobi firme može da promeni stav SAD o Kosovu.

On je apelovao na Vučića i Vladu Srbije da se ne ide na arbitražu, jer arbitraža iza koje bi stajala takozvana međunarodna zajednica ne može da pomogne Srbiji da reši ovo pitanje u svom interesu.

Miodrag Linta, poslanik sa liste Srpske napredne stranke upozorio je da Ministarstvo za rad pri izradi Nacrta zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, nije prihvatilo zahtev da se svim pripadnicima Vojske Republike Srpske Krajine prizna ratni staž od 1990. do 1995. godine u dvostrukom trajanju.

On je ocenio da toi nije korektno i da se time diskriminiše 50 000 pripadnika vojske RSK. Podsetio je da je država priznala svim oficirima,podoficirima i civilnim licima koji su bili u službi JNA ratni staž za čitavo vreme trajanja rata u dvostrukom trajanju.

„Kome su ti oficiri i podoficiri komandovali, ako je njima priznat ratni staž, a njihovim borcima nije“, zaključio je Linta .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari