Šesti protest Srbija protiv nasilja danas steže obruč oko Vlade Srbije 1Foto: Screenshot Google

Šesti protest Srbija protiv nasilja biće održan danas, 9. juna, u 18 časova, okupljanjem na platou ispred Skupštine Srbije.

Cilj protesta, koji na ulice Beograda izvodi i više od 50.000 građanki i građana, ovoga puta biće stvaranje takozvanog prstena ili obruča oko Vlade Srbije, u Nemanjinoj ulici.

Kako su najavili organizatori, proevropska opozicija, koja je definisala zahteve protesta Srbija protiv nasilja i koja svoju ulogu u ovoj najmasovnijoj pobuni naroda još od petooktobarske revolucije vidi kao tehničku – trasa današnjeg protesta biće od Skupštine Srbije, pored Tašmajdanskog parka do Pravnog fakulteta, odakle će se Beogradskom ulicom spustiti do Slavije i potom Nemanjinom ulicom do Vlade Srbije, oko koje će se napraviti prsten.

Govornici na šestom protestu Srbija protiv nasilja biće profesor Pravnog fakulteta – Miodrag Jovanović, glumica Seka Sablić i glumac Milan Marić, nastavnica Marina Vidojević, inače govornica na prvom protest Srbija protiv nasilja, potom – pilot, Saša Jovanović, kolega i prijatelj poginulog Omera Mehića, kao i student Vanja Đurđić.

Nakon što su podršku protestu počeli da daju glumci i brojne javne ličnosti, specifičnost ovog okupljanja obeležio je i poziv više od 600 članova akademske zajednice.

Oni su potpisali proglas u kojem se ističe da „potpisani nastavnici, istraživači i saradnici univerziteta i instituta u Srbiji, svesni odgovornosti koju nosi akademski poziv, pružaju punu podršku zahtevima građanskih protesta koji se već pet nedelja odvijaju na ulicama naših gradova“.

„Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji sloboda medija. Srpski javni prostor zagađen je mržnjom i nasiljem i to prevashodno sa „nacionalnih frekvencija“ koje su javno dobro. Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost“, piše, između ostalog, u proglasu.

Podsetimo, pripadnici takozvanih Narodnih patrola, ekstremno desne i nasilničke organizacije, gotovo svaki protest pokušavaju da izazovu incidente većih razmera, napadaju građanke i građane, udaraju ih kaiševima po telu i licu.

Uoči svakog protesta, stižu najave o mogućim incidentima, ubačenim provokatorima od strane režima Aleksandra Vučića koji dostojanstvene i mirne demonstracije pokušavaju da pretvore u nasilne, pa je opozicija dva dana pre prethodnog, petog protesta Srbija protiv nasilja išla na sastanak sa načelnikom beogradske policije u pokušaju da to predupredi.

Međutim, i prethodni protest obeležio je incident kada su pomenute Narodne patrole najpre htele da linčuju jednog stranog državljanina da bi potom napale i poslanika Demokratske strane, Miodraga Gavrilovića, koji je taj linč sprečio, rizikujući sopstvenu fizičku bezbednost. Njemu je, kako tvrdi, čak i policija u civilu zavrtala ruku, nakon što ga je jedan od nasilnika iz Narodnih patrola udario glavom.

Karakteristično za svih, do sada, pet protestnih okupljanja, je to da na ulicama nema policije u uniformama, uprkos činjenici da se na njima okuplja i više od 50 hiljada učesnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari