Kako je izgledao skup regionalnih lidera u Skoplju (FOTO/VIDEO) 1Iks/Stevo Pendarovski

Lideri zemalja regiona, učesnica Procesa Brdo Brioni, usvojili su danas na Samitu u Skoplju deklaraciju kojom se traži ubrzanje integracija zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, tretira pitanje klimatskih promjena i poboljšanja uslova za život mladih u regionu.

U deklaraciji su se obavezali da će, potvrđujući stav o politici proširenja Evropske unije i perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU, kao najdirektnijem doprinosu očuvanju mira i stabilnosti – sada više nego ikada, intenzivirati strateški dijalog sa institucijama Unije kako bi se ubrzao proces pristupanja EU i sprečilo zanemarivanje regiona.

Učesnik skupa, crnogorski predsednik Jakov Milatović, objavio je da je izmenom Deklaracije tražio da se predviđeni rok spremnosti za proširenje EU 2030. upodobi na način da države kandidati u skladu sa zaslugama mogu ući i znatno ranije.

Kako je naveo, predložio je i da Crna Gora bude zemlja domaćin narednog Samita, što je kako kaže, naišlo na podršku svih učesnika (sem CG to su Slovenija, Hrvatska, Severna Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina i tzv. Kosovo).

A evo kako je izgledao skup, prema fotografijama koje su objavili učesnici:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari