Skup „Požega protiv nasilja“ večeras na Trgu slobode u tom gradu 1Požega, skup solidarnosti sa nastradalima u beogradskoj školi/ Foto: Inicjativa za Požegu

 

Skup „Sve mora da stane – Požega protiv nasilja“ odražaće se večeras (8. maj) od 18 časova na Trgu slobode u tom gradu.

Osim u Požegi, takvi skupovi dela opozicije, večeras u isto vreme, najavljeni su u Beogradu i Novom Sadu.

Sa tog okupljanja, a povodom nezapamćenih tragičnih događaja koji su pogodili naše društvo, kako je najavljeno „poslaće se slika ljubavi i solidarnosti – bez ikakvih obeležja i podela, sa jedinstvenom porukom „Požega protiv nasilja“.

„Nećemo ispostavljati nikakve zahteve za preispitivanje odgovornosti. Smatramo da bi to trebalo da se podrazumeva, ali samo u zdravom društvu“, navodi se u pozivu koji je Inicijatva za Požegu uputila sugrađanima.

Skup „Požega protiv nasilja“ večeras na Trgu slobode u tom gradu 2

Uz ocenu da je „naše društvo daleko od zdravog i vitalnog i da mu je potrebna dijagnoza, a onda i ozbiljna terapija“, poručuje se da je „proces rehabilitacije i ozdravljenja društva veoma kompleksan“.

„Smatramo da Požega u tome može da da doprinos, tako što ćemo popravljati svoju lokalnu zajednicu“, navodi se u pozivu.

Bogdan Radovanović iz Inicijative za Požegu kaže za Danas da su Požežanke i Požežani iskazali želju da se okupe na trgu, još pre najavljenih okupljanja u Beogradu i Novom Sadu.

Skup „Požega protiv nasilja“ večeras na Trgu slobode u tom gradu 3
Požega, skup solidarnosti sa nastradalima u beogradskoj školi/ Foto: Inicjativa za Požegu

„Zamolili su one koji imaju mogućnost da, posredstvom svojih kanala komunikacije, pozovu na miran skup, na kome bi se jasno iskazalo protivljenje nasilju, pokazala empatija i solidarnost“, objašnjava za Danas Radovanović.

Poziv da se kaže „ne nasilju“, kako dodaje, upućen je svima, pa i predstavnicima vlasti i ocenjuje „kamo lepe sreće da su oni pozvali na takav skup“.

Skup „Požega protiv nasilja“ večeras na Trgu slobode u tom gradu 4
Bogdan Radovanović/ Foto: N. Kovačević

U Požegi, kako navodi, „naprednjaci nisu bruno reagovali kao čelnici te stranke u Beogradu“ na najavljene skupove dela opozcije u Srbiji i očekuje da se lokalni naprednjaci pojave na skupu, što bi, poručuje, „bilo jedino ispravno i moralno“.

„Primetio sam denunciranje na društvenim mrežama sa raznoraznih botovskih profila, kao i napadačke izjave visokih funkcionera SNS-a. Očigledno je zašto to rade, ali zaista ne bih želeo da umanjujem pijetet prema tragičnim događajima, prepucavajući se sa njima, u trenutku kada bi trebalo svi da budemo unisoni u poruci „Srbija protiv nasilja“, kazao je za Danas Bogdan Radovanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari