SNS na 53, 3 - a SZS na 15, 3 odsto 1Foto: Miroslav Dragojević

Da se ove nedelje održavaju izbori koalicija oko SNS osvojila bi nešto malo više od 53 odsto, dok bi opozicioni Savez za Srbiju osvojio nešto iznad 15 odsto glasova.

Cenzus bi prešla i koalicija oko SPS. To pokazuje istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju, u koje je Danas imao uvid.

Na pitanje koju koaliciju biste podržali da su izbori ove nedelje od 61 odsto opredeljenih 53,3 odsto je navelo koaliciju oko SNS, 15,3 procenata Savez za Srbiju, dok koaliciju SPS-JS podržava 8,8 procenata ispitanika. Vrlo blizu cenzusa sa 4,9 odsto je SPAS sa Aleksandrom Šapićem na čelu, zatim sledi SRS sa 4,2 odsto koliko ima i Građanski blok 381 oko PSG i Saše Jankovića. Ispitanici, njih 1,8 odsto, se izjasnilo za Dosta je bilo, dok SVM i LSV imaju po 1,5 procenata podrške.

Cesid je istraživao i odnos ispitanika prema aktuelnom pitanju koje se odnosi na rešavanje kosovskog problema, te im je postavljeno pitanje o razgraničenju između Srbije i Kosova. Takvo rešenje podržava 25 odsto ispitanih, a 44 odsto ne podržava. Nijansiraniji odgovori pokazuju da 21 odsto ispitanika uopšte ne podržava razgraničenje, a 23 odsto je odgovorilo samo da ne podržava. Kada je reč o onima koji podržavaju ovo rešenje kosovskog problema, sedam procenata u potpunosti podržava, a 18 odsto uglavnom podržava razgraničenje. Da im je sve jedno odgovorilo je 14 odsto ispitanika, a 17 procenata ne zna i ne može da proceni da bi imalo jasan odgovor.

U odnosu prema EU i NATO istraživanje pokazuje da podrška ulasku Srbije u EU u odnosu na prošlu godinu raste, kao i članstvu u NATO. Podrška ulasku Srbije u EU 2017. bila je 45 odsto, pokazuje ovo istraživanje, dok je protiv bilo 42 odsto. Novo istraživanje pokazuje da je za EU sada opredeljeno 52 odsto, a protiv 38 procenata. Kada je o NATO reč, podrška ulasku u tu organizaciju je na 14 odsto, dok je onih koji se tome protive 75 procenata. Prošle godine, za ulazak u NATO bilo je devet odsto, a protiv 79 odsto.

Istraživan je i utisak kako se živi. Na pitanje kako žive ispitanici i njihova porodica, veoma dobro je odgovorilo dva procenta, a 16 odsto je odgovorilo dobro. Da veoma loše živi izjasnilo se 4 odsto ispitanika, a da samo loše živi reklo je 23 odsto. Najveći procenat je onih koji žive osrednje i to 53 odsto.

Cesid je istraživanje radio od 5. do 20. septembra na slučajno uzorku od 1.510 građana Srbije starijih od 18 godina, rađen licem u lice u domaćinstvu ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari