Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači danas će u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton, pokušati da naprave dalji proboj u primeni Briselskog sporazuma, što je od posebne važnosti zbog približavanja samita EU, 19-20. decembra, na kojem će se odlučivati o zvaničnom početku pregovora o pristupanju, dok će Savet ministara zasedati dva dana ranije.

Eštonova će Savetu ministara podneti izveštaj o primeni Sporazuma, a od preporuke ovog tela, koje okuplja šefove diplomatija zemalja članica EU, zavisiće odluka Evropskog saveta, u čijem su sastavu predsednici i premijeri.

Glavne teme današnje runde briselskog dijaloga biće integracija srpske policije i pravosuđa na severu Kosova u kosovski sistem, kao i pripreme za osnivanje zajednice srpskih opština na KiM. U vezi sa svim ovim otvorenim pitanjima neophodno je da se načini dodatni napredak.

Premijer Dačić je juče najavio da najviše problema očekuje u oblasti pravosuđa, odnosno u vezi sa uspostavljanjem osnovnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, čemu se protivi Priština. „Prištinska strana je protiv toga da sedište osnovnog suda bude u severnoj Mitrovici, misleći da mi tako želimo da stvorimo neku posebnu državu u državi“, naveo je Dačić i poručio da to nije namera Beograda. Kako je objasnio, „mi samo želimo da etnička struktura zaposlenih (u sudu) prati etničku strukturu stanovništva u tom delu KiM“.

Dačić je precizirao da postoji „orijentacioni dogovor“ da posle današnjeg sastanka, ako bude potrebno, „a verovatno će biti“, bude održan još jedan – najverovatnije 13. decembra. To je dogovoreno kako bi, pre podnošenja izveštaja Ketrin Ešton, „što više stvari bilo urađeno, odnosno započela njihova implementacija“ po Briselskom sporazumu.

Prema navodima prištinskih medija, pored problema u vezi sa sedištem pravosudnih organa, neslaganja postoje i oko zajednice srpskih opština. „Kosovo odbija zahteve Beograda da u statut ZSO budu uključene odredbe zakonskih akata Srbije i u tome ima podršku EU“, objavio je list Koha ditore.

Koha, takođe, prenosi izjavu ambasadorke SAD na Kosovu Trejsi Džejkobson, koja je, u kontekstu formiranja ZSO, savetovala Prištinu da „bude pažljiva i ne dozvoli da se na Kosovu formira nova Republika Srpska“. „Mislim da svaka opasnost može da se minimalizuje razgovorima, ali mislim i da treba da budemo jako pažljivi da ne dobijemo još jednu Republiku Srpsku“, rekla je Džejkobson.

Prema diplomatskim izvorima Kohe, „zahtevi srpske strane (u dosadašnjem dijalogu u Briselu) su bili uključivanje u taj dokument (statut ZSO) zakonskih odredaba Srbije. To neće biti moguće jer ni Brisel nije želeo da ih posluša. Ali sada insistiraju da u statutu budu nabrojana ekskluzivna ovlašćenja koja će zajednica imati nad opštinama“.

Stoličica u UN

Povodom spekulacija da bi u budućnosti mogao da usledi „novi Briselski sporazum“, u kojem će tema biti stolica za Kosovo u UN, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović je kazao da Beograd to nikada neće prihvatiti. „Mogu da imaju stoličicu negde u hodniku. I kad kažem stoličicu ne mislim figurativno, već bukvalno“, rekao je Stefanović za NIN.

Pozdrav iz Beograda

Republika Srbija pozdravlja održavanje drugog kruga lokalnih izbora u nedelju na Kosovu, čiji će rezultat „ključno doprineti uspostavljanju zajednice srpskih opština“, u skladu sa Briselskim sporazumom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu. „Posebno uvažavamo napore OEBS i doprinos drugih međunarodnih organizacija na terenu da glasanje protekne u miru i redu“, saopštilo je MSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari