SPS: Ponosni na politiku Slobodana Miloševića 1Skup SPS u Užicu/ Foto Danas

Sa skupa, kojim je obeleženo 30 godina SPS u Užicu, poručeno je da su „proteklih 30 godina isprepletene subine SPS i Srbije“, da su socijalisti „prošli golgotu posle 5. oktobra 2000. godine“ i da su „ponosni na politiku Slobodana Miloševića“. 

Iako je stranka osnovana u julu 1990.godine, užički socijalisti su, verovatno zbog predizborne kampanje, slavlje priredili nekoliko meseci ranije. Sa skupa,  održanog u četvrtak uveče u hotelu Zlatibor, uz stranačke i državne zastave, zvuke „Bože pravde“ i „Internacionale“, poručili su da SPS baštini levičarske i socijaldemokratske ideje Dragiše Lapčevića, Dimitrija Tucovića, Komunističke partije, Saveza komunista, vednosti antifašizma i NOB, da je stranka modernizovana i da se i dalje zalaže za društvo socijalne pravde.   

Osim članova stranje, njenih osnivača i nekadašnjih funkcionera, skupu su, kao gosti, prisustvovali direktori najznačajnijih preduzeća u gradu, predstavnici SUBNOR, udruženja učesnika ratova iz devedesetih i drugih udruženja bliskih socijalistima.  

„Srbija nikada nije bila bez SPS i kada je bila na iskušenjima i teretom svih pritisaka – SPS je bila tu. Posle svih katarzi, golgota i iskušenja, opstala je Socijalistička partija i postala politički faktor koji se ne može zaobići na našoj političkoj sceni“, kazao je Neđo Jovanović, predsednik užičkih socijalista i narodni poslanik, dodavši da će ta straka na predstojećim izborima „izvojevati pobedu“. 

Nikola Gogić, predsednik Okružnog odbora stranke za Zlatiborski okrug, naveo je da je „povratak socijalista na vlast  2008. godine bio jedan od najradosnijih trenutaka od osnivanja SPS“. 

„Posle izbora 2008. godine, prostorije SPS nisu mogle da prime sve povratnike u partiju i goste. Pre toga je bilo jako teško. U našim prostrojama, 6. oktobra 2000. godine, ostala su nas šestorica. Od 32 člana tadašnjeg užičkog odbora, te godine, njih 28 je, tokom jedne večeri, podnelo ostavke“, prisetio se Gogić i najavio da će SPS, povodom 30 godina postojanja, građanima na predstojećim izborima ponuditi 30 programa. 

Navodeći da su „socijalisti ponosni na tekovine politike iz devedesetih godina, Rezoluciju 1244 i  Dejtonski sporazum“, Đorđe Milićević, potpredsednik SPS, kazao je da „bilo kom socijalisti niko ne može da kaže da je bio protiv svoje države i naroda, pa i onda kada je bio u opoziciji, za razliku od“, kako je rekao „današnje opozicije“. 

– Naša boja je crvena i uvek ćemo je dostojanstveno braniti, a drugi imaju razloga da se crvene. Mnogo je političkih stranaka na sceni, ali jedna je Srbija“, kazao je Milićević i naveo da SPS predstavlja „kontinuitet, istrajnost, sigurnost, i stabilnost“.

I predstavnica omladine užičkog SPS Jelena Sredić je kazala da su „socijalisti preživeli „golgotu, poniženja i pokušaje diskreditacije“, a potom poručila da mladi čuvaju ideje levice. 

„U ime mladih, obećavam da nikada nećemo dozvoliti da se velom zaborava prekrije lik i politički put prvog predsednika SPS Slobodana Miloševića, čoveka o kome će krajnji sud dati vreme i istorija, koju mi mladi moramo da sačuvamo od zaborava i svakog iskrivljavanja“, poručila je Sredić i bila pozdravljena velikm apaluzom.  

Bez predstavnika vladajuće koalicije 

Na skupu nisu bili predstavnici SNS i drugih partija koje, zajedno sa socijalistima, čine vladajuću koaliciju u gradu. Neđo Jovanović je objasnio za Danas da nisu pozvani predstavnici nijedne političke partije, osim JS sa kojim su socijalisti u koaliciji 12 godina, jer je odlučeno da obeležavanju godišnjice u celoj Srbiji prisustvuju samo socijalisti. „Ne radi se ni o kakvom sukobu sa naprednjacima, jer sa njima dobro sarađujemo“, kazao je za Danas Jovanović.   

Fotografija: Skup SPS u Užicu/ Foto Danas

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari