Srbija je danas tužna slika zaustavljene demokratske tranzicije: Žarko Korać o nasleđu petooktobarske revolucije 1Foto: Medija centar

Slobodna, pristojna i demokratska Srbija bile su ideje petooktobarskih promena. Narod je želeo i da se zemlja uredi kao normalna pravna država i da pristojno živi od svoga rada. Na dvadesetdrugu godišnjicu događaja od 5. oktobra u kojima je zbačen sa vlasti Slobodan Milošević, Srbija se suočava sa sličnim, ili čak istim problemima kao i tada- krhkim demokratskim institucijama, netolerantnim javnim govorom, nepomirljivim političkim podelama, nerešenim nacionalnim sporovima.

I danas su, kao i 2 000. godine na vlasti bliski Miloševićevi nekadašnji saveznici i saradnici, a kao i pre 22 godine stiče se utisak da je nemoguća promena vlasti na regularnim izborima. Razlika je što su pojedini nekadašnji Miloševićevih protivnici, danas saveznici aktuelnog režima, što je opozicija slaba i razjedinjena i što ne postoji ličnost „koja sme da nas pogleda u oči“.

Iako su od petoktobarskih promena uglavnom ostala samo sećanja, učesnici tih događaja tvrde da ideje 5. oktobra nisu propale, iako dobar deo njih nije realizovan.

Žarko Korać, jedan od lidera DOS-a i nekadašnji potpredsednik u vladi Zorana Đinđića kaže da Peri oktobar, koliko god se protivnici trudili da ga omalovaže, ostaje svetao trenutak istorije Srbije.

„On je simbol probuđene nade da Srbija može i drugačije, a ne samo politikom nasilja i nacionalizma. Probuđene nade su uvek samo šansa, nikada gotova stvar. Od savremenika zavisi koliko će tu nadu da realiziju. Uprkos ogromnim otporima, Srbija je tada počela da se demokratski menja. I to velikom brzinom“, napominje Korać.
Ističe i da je ubistvo Zorana Đinđića bio stvarni i simbolički pucanj u početak te promene.

“ Miloševićevo nasleđe ga je ubilo. Ni jedan od kasnijih lidera Srbije niti je bio sposoban, niti je želeo da tom brzinom menja Srbiju. Prilagođavali su se političkom nasleđu koje je ubilo Đinđića. Da bi danas Srbija bila tužna slika zaustavljene demokratske tranzicije i obnove najpogubnijih nacionalističkih floskula predoktobarskih vlasti“, napominje Korać, dok Srđan Milivojević , nekadašnji član Otpora smatra da je 5. oktobrar najznačajniji dan u novijoj istoriji države.

On napominje da iz tog događaja građani Srbije i danas mogu da izvuku pouke da je moguće pobediti diktatora ako to sami želimo.

„Jedna ogromna količina pozitivne stvaralačke energije i jedna velika nada i ideja su potrošene, jer je 5. oktobra izostalo namirenje pravde, jer nije sproveden Zakon o lustraciji, nije donet Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom i nije donet Zakon o zabrani zločinačkih organizacija“, napominje Miliojević i dodaje da ljudi olako prihvataju tezu poraženih političkih snaga da ništa nije urađeno i da je posle 5 . oktobra maltene gore nego pre tog velikog dana.

Zaboravili su, kako kaže, ratove, sankcije, hiperinflaciju, nestašice.

“ Ima nas koji nikada nećemo napustiti te ideje i taj sistem vrednosti i borbu za opšte dobro. Ono čemu nas uči 5. oktobar je da svakoj sili i nepravdi jednom dođe kraj. Dobro je uvek jače od zla“, poručuje bivši Otporaš.
Rasim Ljajić, lider SDPS, bio je jedan od lidera DOS-a i vođa petooktobarskih promena, ali je već deset godina i deo vlasti koja je poražena 5. oktobra.

On za Danas kaže da nema sumnje da je 5.oktobar pozitivan istorijski događaj, jer je, osim demokratske promene vlasti, Srbija izašla iz međunarodne izolacije.

„Ideje 5.oktobra, kao što su evrointegracije, društvene reforme i ekonomski razvoj su i dalje žive i bile su prioritet svih vlada posle 2000.god. Drugo je pitanje koliko se od toga realizovalo u praksi. U svakom slučaju, bez obzira na sva osporavanja, ovaj datum je značajan za razvoj demokratije u zemlji i njen sveopšti napredak“, zaključuje Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari