Koliko Vučić ima savetnika i ko je sve u njegovom kabinetu? 1foto FoNet Božidar Petrović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima sedam savetnika, pokazuju podaci sa zvanične internet prezentacije republičkog predsednika. Njima će se, kao osmi, pridružiti i Adam Šukalo, koji je imenovan na funkciju savetnika za regionalna pitanja od 15. marta ove godine, objavljeno je u Službenom glasniku.

Do njegovog imenovanja Vučića su savetovali Tatjana Jović, savetnica za međunarodne odnose, Milorad Veljović, savetnik za bezbednost predsednika, Suzana Vasiljević, savetnica za medije, Verica Lazić, savetnica za socijalna i zdravstvena pitanja, Nenad Mihailović, savetnik za politička pitanja i odnose sa osobama sa invaliditetom, Dejan Savić, savetnik za kulturu i Branka Đukić, savetnica za javne politike.

Osim savetnika, u kabinetu predsednika su i Protokol predsednika Republike, Kancelarija ordena i Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Šef Kabineta je Ivica Kojić, a on, kako se navodi na sajtu, rukovodi Kabinetom stara se o blagovremenom izvršavanju obaveza i aktivnosti predsednika i ostvarivanju saradnje sa odgovarajućim državnim i drugim organizacijama i institucijama radi utvrđivanja stavova i kreiranja, odnosno sprovođenja politike.

Protokol predsednika obavlja protokolarne poslove koji se odnose na aktivnosti i susrete predsednika Republike u zemlji i inostranstvu i neposrednu saradnju sa službama drugih protokola.

Kancelarija ordena stručno obrađuje predloge za dodelu i oduzimanje odlikovanja za potrebe Komisije za odlikovanja i obavlja druge administrativno-tehničke poslove. Sekretar Kancelarije ordena Gordana Ćulafić, piše na internet prezentaciji predsednika države.

Dok je Služba za saradnju sa medijima zadužena za komunikaciju sa medijima i odnose sa javnošću.

Generalni sekretar predsednika Suzana Paunović i ona vodi takozvani Generalni sekretarijat koji pruža stručnu i tehničku podršku predsedniku.

U Generalnom sekretarijatu ovaljaju se poslovi koji su u vezi sa ostvarivanjem prava predsednika Republike na platu i druga prava iz rada, prava supružnika predsednika Republike i prava bivšeg predsednika Republike na naknadu plate, na mesečno primanje pošto mu prestane pravo na naknadu plate, kao i pravo na posebno mesečno primanje.

Generalni sekretarijat čine Kabinet predsednika Republike i Biro generalnog sekretara predsednika Republike.

U Birou generalnog sekretara predsednika Republike obavljaju se poslovi koji se odnose na pripremu akata koja donosi generalni sekretar, obrađuju se predmeti koji se odnose na predstavke građana, obavljaju se poslovi koji se odnose na javne nabavke; opšti i administrativni poslovi; finansijsko-materijalni poslovi; poslovi koji se tiču ostvarivanja prava predsednika na platu i druga prava iz rada; prava supružnika predsednika Republike; prava bivšeg predsednika Republike; kao i drugi poslovi od značaja za ostvarivanje funkcije predsednika Republike.

Biroom Generalnog sekretara predsednika Republike rukovodi generalni sekretar predsednika Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari