Srpska spoljna politika - korak napred nazad dva: Ukrajina jedino Tamari Vučić može biti zahvalna 1foto Aleksandar Roknić Danas

Strogo vođenje računa ove vlasti o tome da ne pređe granicu veće naklonosti prema SAD i EU kako se Rusija ne bi uznemirila, i  ovih dana je očigledno.

Posle susreta predsednika Srbije sa predsednikom Ukrajine u Atini i obraćanja premijerke na skupu Krimske paltforme, srpski ministar spoljnih poslova sastao sa ruskskim ambasadorom a niko od zvaničnika u četvrtak nije prisutsvovao obležavanju Dana nezavisnosti Ukarjine na Trgu republike u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je čini se, u Atini početkom nedelje, zadovoljan razgovorom s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, ali je, ipak prilikom pregovaranja o sadržaju atinske Deklaracije, kako kaže, insistirao da se iz nje izbace delovi koji nisu u interesu Srbije, ali i Rusije, i to deo o uvođenju sankcija Rusiji i deo o ratnim žločinima.

Onda je deo javnosti iznenadila vest da se Srbija oriključila Krimskom platformi, odnosno inicijativi ukrajinske vlade koja ima za cilj da pomogne u oslobađanju i reinkorporaciji Krima. Premijerka Ana Brnabić je u onlajn uključenju na samit izjavila da Srbija „nije vrednosno neutralna“ i da „u potpunosti poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine“. Kako je preneo RSE ona je navela da Srbija žali zbog patnji koje su pretrpeli Ukrajina i njen narod i da će Srbiaj nastaviti da posvećuje posebnu pažnju humanitarnoj situaciji u Ukrajini i da pruža pomoć.

Ipak, pohvale na račun ovakvih poteza Srbije nisu bile dugog veća jer se u četvrtak na Trgu Republike u Beogradu obeležavao Dan nazvisnosti Ukrajine na kojem su bili mnogi ambasadori zapasnih zemalja a niko od zvaničnika Srbije, koji nisu našli za shodno da ni na svojim profilima na društvenim mrežama čestitaju Ukrajini praznik.

A šef srpske diplomatije Ivica Dačić, slučajno ili ne, sastao se u četvrtak da ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenskom, a dan kasnije na televiziji Pink izjavio da se Srbija nije pridružila Krimskoj platformi jer, kako je rekao izlazi izvan onih okvira koji su za nas prihvatljivi.

Govoreći o sastanku sa ruskim ambasadorom Dačić je kazao da je stav Srbije o toj platformi, kao i deklaraciji iz Atine, naišao na pozitivne komentare u Rusiji, ali da sastanak nije bio organizovan zbog toga.

Dačić je ponovo najavio i susret sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Duško Lopandić, bivši diplomata, za Danas kaže da da je bilo sasvim normalno i logično da su naši predstavnici učestvovali na obeležavanju dana nezavisnosti Ukrajine u Beogradu.

– Nakon nedavnog sastanka u Atini, gde je Srbija, kako putem zajedničke deklaracije koja u prvom redu znači punu podršku suverenitetu i odbrani Ukrajine protiv agresije i osudu ratnih zločina, tako i susretom Vučić -Zelenski, jasno pokazala na kojoj je strani u velikom sukobu u Evropi, ovo učešće bi samo potvrdilo prethodne korake i geste – ukazuje on.

Kako dodaje, ovome treba dodati i obraćanje premijerke skupu Krimske platforme, što sve ukupno znači očigledan otklon Srbije od proruske politike, odnosno bar formalnu potvrdu našeg proevropskog puta.

– Na žalost, svaki korak u jednom pravcu u našoj spoljnoj politici, u skladu sa načelom „vrludanja“ najčešće je praćen sa dva koraka unazad, tako da ne možemo isključiti da je to slučaj i ovoga puta – kaže Lopandić.

I bivša ambasadorka i predstavnica Srbije pri OEBS Branka Latinović, ukazuje na činjenivu da upravo kad smo pomislili da je u Atini, nakon razgovora Vučić – Zelenski došlo do uspostave lične komunikacije i približavanja u odnosima dve strane, i učešća premijerke na Krmskom samitu na kojem je izjavila da Srbiaj želi da učestvuje u obnovi Ukrajine, desilo se da niko od predstavnika vlasti nije prisustvovao događima kojima je obeležen dan Ukrajinske nezavisnosti.

– Bilo je tužno, a i porazno gledati da su sa ukrajinskim ambasadorom bili ambasadori iz zemalja članica EU, SAD i dr. Ipak, ukrajinski ambasador se zahvalio na podršci Vučiću, Brnabić, Tamari Vučić. Jedina koja je zaslužila da bude na toj listi je Tamara Vučić, koja je uspostavila srdačne kontakte sa Elenom Zelenski, pre otpočinjanja agresije na Ukrajinu i tu komunikaciju nije prekidala, uključujici i njeno angažovanje za dostavljanje humanitarne pomoći ukrajinskom narodu – objašnjava Latinović.

Ona ističe da se ustvari ponovilo već viđeno ili deža vi, odnosno nastavljanje dvosmislene politike, jedna priča za međunarodne zvaničnike, druga za domaću javnost.

– Jučerašnje (četvrtak – obeležavanje Dana nezavisnosti Ukrajine prim.aut.) ponašanje ne može a da se ne okarakteriše i kao nedostatak iskrenosti u negovanju dobrih odnosa sa ukrajinskim narodom, sad kada im je to više nego potrebno. Daleko je to od ponašanja potrebnog za evropski put. Kako Srbiaj misli da naše firme mogu da dobiju poslove u obnovi Ukrajine, a Beograd još uvek nije vratio svog ambasadora u Kijev, niko od naših zvaničnika nije posetio Kijev, a evo nema ih ni u sred Beograda da prisustvuju danu obeležavanja nezavisnosti Ukrajine. Ceneći izjavu Zelenskog nakon susreta sa Vučićem, kao i onu koju je dao Podaljek za N1 moj je utisak da je Ukrajinskim vlastima daleko više stalo da Srbija bude uz njih, nego što mi to pokazujemo prema Ukrajini. Zašto je to tako, bilo bi dobro da čujemo objašnjenja od onih koji o tome odlučuju – zaključuje Latinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari