SSP, DS i PSG narednih dana šalju radni papir ostalima partijama 1Foto: Medija centar

Radni papir Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Pokreta slobodnih građana u kojem se navode uslovi koje vlast treba da ispuni za stvaranje demokratskih uslova za održavanje izbora, do kraja nedelje, najkasnije posle Božića, mogao bi biti poslat ostalim strankama i udruženjima opozicije.

Za posle praznika usaglašavanje svog dokumenta najavljuju iz druge grupe stranaka koju čine SDS, Nova stranka, DSS, Inicijativa Ne davimo Beograd, Zelena stranka, udruženje 1 od 5 miliona, KLIP Marka Bastaća i Lokalni front.

Početak dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta Tanje Fajon i Vladimira Bilčika očekuju se na proleće, ali nije isključeno i da počne ranije, ako prilike oko virusa budu to dozvolile.

Do početka dijaloga opozicija bi trebalo da usaglasi jedinstvene zahteve sa kojima će pred vlast.

Trenutno deluje da je to nemoguće i da će se u dijalog ići u više kolona i sa više dokumenata.

Narednih par meseci biće test za lidere opozicionih partija o tome mogu li da se dogovore oko nečega što bi trebalo da bude interes svih građana.

U ovom momentu partije još uvek rade na svojim zahtevima.

Iz SSP za Danas poručuju da očekuju da će u narednih nekoliko dana predlog platforme na kome su radili, kao radni papir, biti poslat ostalim opozicionim strankama i pokretima kako bi svi koji žele mogli da daju svoje sugestije.

„Na taj način bi dosli do zajedničkog teksta. Ne bi bilo korektno da bilo ko kome predlog šaljemo taj tekst pročita u medijima. Zato ga i ne šaljemo medijima. Kad usaglasimo sve, dokument će naravno biti javan“, odgovaraju iz SSP na naše pitanje hoće li taj dokument biti tajna do početka dijaloga ili će ga javnost videti pre vlasti i evropskih posrednika.

Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke, za Danas kaže da su opozicione partije sa kojima Nova sarađuje imale veoma konstruktivan sastanak na kome je CRTA predstavila predloge u vezi s izbornim uslovima.

– Ti predlozi se uglavnom poklapaju sa našim zahtevima. Tada su prisutne političke organizacije iznele još neke ideje i očekujem da ćemo odmah posle praznika imati sastanak na kome će se formalizovati zahtevi. Nova stranka se zalaže za javnu debatu u vezi s većinom političkih pitanja, pa tako i u vezi s izbornim uslovima. Takođe, zalažemo se za apsolutno jedinstvo opozicije povodom svih ovih pitanja, tako da bih iskoristio priliku da javno pozovem sve opozicione stranke na usaglašavanje i zauzimanje zajedničkog stava pred dijalog pod pokroviteljstvom EP – navodi on.

Budući da deo opozicije ne insistira na posredovanju EP, postavlja se pitanje da li bi vlast mogla da organizuje dijalog na dva koloseka, jedan uz posredništvo EP i drugi bez posrednika na kojem bi učestvovale opozicione partije koje se ne zalažu za članstvo Srbije u EU ali smatraju da su izborni uslovi loši.

Šta o tome misli pitali smo Miloša Jovanovića, predsednika DSS, koji je ranije rekao da se zalaže za to da se dijalog vodi bez stranih posrednika.

– Dijalog na dva koloseka nije tema i to bi bilo besmisleno i suviše veliko trošenje energije. U krajnjem slučaju da li će dijaloga biti uz posredovanje ili ne to ne zavisi od mene. Ja apelujem da to bude među nama, pa kako god da bude. Može da se desi da se ne dogovorimo, pa opozicija organizuje proteste. To je na nama. Ali, ako je srpska politička elita većinski za posredovanje stranaca, ne mogu na to da utičam. Ako se to desi, želeću da se postigne rezultat a ne da dijalog propadne. Najbitniji je rezultat. Verovatno će on biti kratkoročan pa ćemo za par godina opet imati isti problem. Najvažnije je da se uslovi poboljšaju na ovaj ili onaj način – kaže Jovanović.

A šta o dijalogu na dva koloseka misli predsednik Skupštine Ivica Dačić, juče nismo saznali.

On je za Blic izjavio da ako neko očekuje da dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima treba da zameni izbore ili parlament, da se njime pravi neka prelazna vlada ili menja vlast, onda bolje da u tom dijalogu ne učestvuje.

Dačić je naveo da je neophodno utvrditi konkretne teme dijaloga koje po njegovim rečima, ne mogu da izlaze iz okvira izbornih uslova.

„Neću da dozvolim nikakva uslovljavanja i pravljenje cirkusa od demokratije i od parlamenta. Uostalom, ovo je za nas sporedan posao. Narodna skupština ima mnogo svojih redovnih obaveza“, naveo je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari