Šta će odlazak Ivice Dačića i patrijarha Porfirija na Božićni prijem u Zagreb doneti odnosima Srbije i Hrvatske? 1Shutterstock; Fonet/Marija Đoković; BetaAP/Darko Vojinovic

S obzirom na trenutnu, ne tako dobru poziciju Srbije, kako u odnosima sa velikim silama, tako i u regionu, ovo je adut koji treba da pokaže konstruktivnost Srbije, a u ovom trenutku odnosi Srbije i Hrvatske su gori nego što su bili za vreme rata, i to bez ozbiljnog razloga. Unošenje razuma u odnose dve zemlje može i ovako početi.

Ipak, postoje dva Porfiirija i ostaje vera da će u Zagrebu biti onaj prvi, onaj dobri Porfirije i to je odlično, jer je obema stranama potrebno smirivanje nacionalne retorike i potpaljivanja mržnje zarad političkih poena.

To kažu sagovonici Danasa povodom odlaska ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i ministra za ljudska prava i dijalog Tomislava Žigmanova, kojima će se pridružiti patrijarh Porfirije, u Zagreb na Božićni prijem u petak.

Aktivista Građanskog preokreta Dušan Kokot smatra da saradnja i unošenje razuma u odnose dve zemlje može i ovako početi.

– Ipak, znajući sve izjave nosilaca vlasti u Srbiji, plašim se da je to planirana provokacija koja treba da obezbedi nama ulogu miritelja, a komšijama ulogu nasilnika. Nadam se da grešim i da će komšije imati razumevanja i neće reagovati kako ne treba. Ako Hrvatska to prihvati kao normalnu stvar (a morala bi biti takva) onda je to pozitivan korak. Ako bude drugačije, plašim se da smo to i očekivali – ukazuje on.

Dok Đorđe Miketić, poslanik Zajedno u Skupštini Srbije, za Danas skreće pažnju na to da postoje dva Porfirija.

– Jedan kakav je bio kao mitropolit u Zagrebu, odličan uzor, promoter dijaloga i istinskog čovekoljblja i graditelj dobrih odnosa između rimokatoličke i pravoslavne crkve. I ovaj drugi, kakav je nažalost u Srbiji, Patrijarh koji sa DJ Žeksom i starletama deli paketiće, potpaljuje mržnju spram LGBT zajednice a u isto vreme i odlikuje podvodača iz Jagodine. Verujem da će u Zagrebu biti onaj prvi, onaj dobri Porfirije i to je odlično, obema stranama je potrebno smirivanje nacionalne retorike i potpaljivanja mržnje zarad političkih poena, a njegova zaostavština u Hrvatskoj ga kandiduje za dobrog ambasadora – navodi on.

Miketić dodaje da i nam međutim u Srbiji treba dobri, tolerantni Porfirije, koji smiruje tenzije, voli i uvažava sve ljude podjednako i bori se hrabro protiv mržnje i nasilnika, makar oni dolazili i iz vladajuće koalicije. On mu u božićnoj čestitci želi da pobedi onaj prvi Porfirije.

A Aleksandar Olenik, poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, konstatuje da su u ovom trenutku odnosi Srbije i Hrvatske gori nego što su bili za vreme rata, i to bez ozbiljnog razloga, odnosno u pitanju je veštački i izmišljen politički sukob.

– Sa jedne strane, ekonomska saradnja je nikad bolja a sa druge strane, naši građani na prvom mestu odlaze u Nemačku a na drugom mestu u Hrvatsku. Nadam se iskrenosti najave i pokušaja poboljšanja odnosa jer su ovako samo građani Srbije na gubitku – navodi on za Danas.

Za Bojanu Selaković, koordinatorku Nacionalnog konventa o EU, ovo predstavlja ispitivanje mogućnosti otopljavanja odnosa na relaciji Beograd-Zagreb u trenutku u kome se oni nalaze, možda i na najnižem od završetka rata.

– S obzirom na trenutnu, ne tako dobru poziciju Srbije, kako u odnosinma sa velikim silama, tako i u regionu, ovo je adut koji treba da pokaže konstruktivnost Srbije, posvećenost pomirenju i izgradnji dobrosusedskih odnosa, ali i da otvori put obezbeđivanju podrške Hrvatske međunarodnoj poziciji Srbije, imajući u vidu njen dosadašnji vrlo oštar kritički stav prema spoljnoj politici Srbije, posebno odnosu prema Rusiji. Jednom rečju, potraga za novim osloncima u međunarodnim odnosima, a da li će biti uspešna zavisi od reakcije hrvatske strane – zaključuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari