Šta će stranke bojkot opozicije raditi do početka pregovora o izbornim uslovima? 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Raspadom Saveza za Srbiju i odlukom partija i pokreta koje su ga činile, da će se ubuduće posvetiti podizanju sopstvenih kapaciteta, čini se da je taj deo takozvane bojkot opozicije snizio nivo zajedničkog delovanja i da uprkos postojanju Udružene opozicije Srbije, svaka stranka ima svoje prioritete.

Čvrsto jedinstvo se ispoljava oko zahteva za dijalogom o izbornim uslovima sa predstavnicima vlasti uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Ostatak opozicije (Nova stranka, Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Zelena stranka, pokret „Jedan od pet miliona“, Inicijativa Ne davimo Beograd, Pokret Srce grada i Čuvari Starog grada) ne čeka posrednike i insistira na objektivnosti rada javnih servisa i traži razgovor sa direktorom RTS.

Da posrednici nisu potrebni i da razgovori mogu početi odmah smatraju i u Dverima, čiji predstavnici ne odlaze na sastanke ni bojkot niti ostale opozicije.

S obzirom na to da će dijalog uz posrednike početi tek sledeće godine, možda čak na proleće, pitanje je šta će opozicione stranke raditi dok čekaju pregovore i na koji način će aktivno pritiskati vlast.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, ukazuje da su u toj partiji apsolutno posvećeni izgradnji stranačke infrastrukture u svim mestima.

– Obilazićemo gradove, razgovaraćemo sa narodom i formirati odbore. Paralelno sa time, borićemo se da u dijalogu dođemo do uslova za održavanje fer izbora i kao i do sada oštro napadati aktuelni režim za sve ono što radi loše po Srbiju i njene građane. Iznosićemo u javnost sva naša saznanja vezano za korupciju i pljačku države od strane državnih i funkcionera SNS, kao što smo to činili u slučaju Telekoma, Krušika, Jovanjice – navodi Aleksić.

Dragan Đilas, predsednik SSP, najavljuje još energičniji rad u narednim mesecima sumirajući šta je sve urađeno u proteklih 30 dana.

On navodi plan za bolji život koji precizno govori kako da građani imaju dobar život uz konkretne mere, raskrinkavanje niza zloupotreba u najvećim državnim preduzećima koje koštaju građane stotine miliona evra.

– Naterali smo vlast da pokrene proces odsumporavanja u Kostolcu zbog čega se hiljade i hiljade ljudi razboleva svake godine. Dokazali smo da će dug Srbije već za nekoliko godina biti veći od 50 milijardi evra. Funkcioneri stranke su obišli Kuršumliju, Trgovište, Vranje, Rumu, Valjevo, Šid, Smederevo, Kragujevac, Knić, Jagodinu… U Beogradu smo pokrenuli niz akcija da sprečimo rušenje starog mosta, betoniranje parka ispred hrama svetog Save, potpuno unistavanje Kalenić pijace, uredili nekoliko igrališta i organizovali sportske aktivnosti za najmlađe. A uz to smo intenzivno radili sa partnerima iz Evropskog parlamenta na organizovanju dijaloga o izbornim uslovima i izašli i sa preciznim zahtevima koje treba ispuniti da bi došli do fer izbora – kaže Đilas za Danas.

Predsednik DS Zoran Lutovac za naš list ističe zajednički rad na utvrđivanju zahteva, mehanizama i procedura koje se tiču elementarnih uslova za slobodne i poštene izbore.

– Istovremeno nastavljamo sa kadrovskim, organizacionim i programskim reformama u DS-u. Mobilišemo aktiviste, osvežavamo odbore, razgovaramo s građanima. Vraćamo stranku članovima, biračima, građanima. Dobijamo njihovo poverenje pokazujući posvećenost javnom dobru. Pokazujemo na sopstvenom primeru kako politika i političari treba da izgledaju. Otvaramo prostor za nove kompetentne i javnom dobru posvećene ljude, ali i za sve one koji su do sada bili nepravedno potisnuti. Solidarišemo se sa potlačenima. Okupljamo ljude koji imaju sposobnost, znanje i moralni kredibilitet da odgovore na sve izazove pred kojima se nalazimo – kaže Lutovac.

U ime UOPS Janko Veselinović za naš list kaže da se u toj organizaciji pripremaju za izbore ali i na mogućnost da režim ne bude spreman da prihvati da sledeći izbori budu slobodni i pošteni.

– Imaćemo zajedničke akcije, poput one prošlog vikenda, ispred RTS-a, ali i zajedničke akcije van Beograda poput akcija u Novom Sadu protiv pokušaja izgradnje Novog Sada na vodi, ali i pojedinačne akcije koje za cilj imaju oslobađanje građana straha za vreme koje nam dolazi. Ograničeni smo zabranom okupljanja. Ispred RTS-a smo planirali skup, ali zbog zabrane okupljanja održali smo Fejsbuk tribinu. Nećemo da budemo neodgovorni i u ovim uslovima na ulicu ćemo u nuždi, kada nas nelegalna vlast izazove zloupotrebom pandemije ili zbog samoodbrane kada bude napadnut neki pojedinac ili građani u celini – zaključuje Veselinović.

Veselinović: Slogu ne zanima dnevna politika

Predsednik Sindikata Sloga Željko Veselinović za Danas kaže da su trenutno nezainteresovani za dnevnu politiku.

„Bavimo se isključivo radničkim pitanjima i širenjem organizacije po terenu. Čekamo reakcije EP, kako bi odlučili šta dalje, jer pod ovakvim uslovima bavljenje politikom je besmisleno“, kaže Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari