Šta kažu poslanici o poslanicima: Vladimir Orlić najarogantnija figura u Skupštini Srbije 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Prvih pet meseci novog saziva Skupštine Srbije obeležili su brojni incidenti koji su bili čak na ivici fizičkog obračuna.

Za razliku od ranijih saziva kada su poslanici bili politički protivnici samo u plenarnoj sali, dok su u skupštinskom restoranu i hodnicima sedeli zajedno i ćaskali na sve teme, danas je netrpeljivost između vlasti i opozicije prisustna baš svuda. Stoga ni ne čude pretnje šamarima čak ni na hodniku. Za takvu negativnu atmosferu, po oceni sagovornika Danasa, zaslužan je Vladimir Orlić, predsednik skupštine Srbije, koji je svojim rukovođenjem parlametom, netrpeljivost i netoleranciju doveo do usijanja.

Dozvolio je, kažu, naprednjaku Daliboru Šćekiću seksističke izjave na račun Tatjane Manojlović, poslanice DS. Omogućio je poslanicima SNS da nekažnjeno sprečavaju poslanice opozicije da dođu do svojih mesta u sali i nikada nije oduzeo reč ili kaznio šefa poslaničke grupe SNS Milenka Jovanova zbog vređanja političkih protivnika, ali ni bilo kog drugog poslanika vlasti.

Poslanici su, međutim, podeljeni kada je u pitanju njihov stav o tome ko je najnegativniji parlamentarac u ovom skupštinskom sazivu, dok kao pozitivne primere uglavnom navode pojedine poslanike iz svojih poslaničkih klubova.

Za Draganu Rakić, zamenicu šefa poslaničke grupe Demokratske stranke, najnegativniji poslanici su svakako Vladimir Orlić i Milenko Jovanov iz SNS. Orlić zbog načina na koji predsedava Skupštinom, a Jovanov zbog najprizemnijih uvreda na račun opozicije.

„On je svoje vređanje opozicije započeo tvrdnjom da su opozicioni narodni poslanici neuračunljivi, jer nisu popili terapiju i to mu je lajt motiv u svim govorima. Poslanik koji je na mene ostavio najpozitivniji utisak je moj stranački kolega Nebojša Novaković iz Novog Sada. On je novo lice srpske politike koji je doneo jednu dozu novog pristupa u poslaničkom radu i ponašanju. Ne samo da je odličan govornik, nego je izuzetan i kao saradnik i kolega. Kada Vladimir Orlić na poslednjoj sednici Skupštine nije hteo da da pravo na repliku poslanicima Bori Novakoviću i Miroslavu Aleksiću, nego je dao reč Nebojši Novakoviću, on je u znak solidarnosti sa kolegama iz Narodne stranke odbio da govori i tražio je od Orlića da prednost da kolegama iz Narodne stranke“, kaže Rakić.

Dodaje da se na prste jedne ruke mogu nabrojiti poslanici koji bi se odrekli svojih pet minuta govora u Skupštini u direktnom prenosu na RTS-u zarad solidarnosti sa kolegama iz druge stranke i principijelnog stava da se Poslovnik mora poštovati, makar to značilo i na vlastitu štetu. Za nju je Novaković svetla budućnost Demokratske stranke.

Snežana Paunović, potpredsednica parlamenta i šefica poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije, smatra, međutim, da se baš Dragana Rakić u proteklih nekoliko meseci parlametarnog rada pokazala u najnegativnijem smislu.

„Dugo sam razmišljala i prisećala se šta se događalo u skupštini. I najnegativniji utisak definitivno je reakcija Dragane Rakić koja je bila prenaglašena i koja ne priliči jednoj narodnoj poslanici u NSRS. Kada je u pitanju poslanik koji je ostavio najpozitivniji utisak, to bi mogao biti bilo ko od koleginica i kolega koji su se trudili da diskutuju o tačkama dnevnog reda. Mogla bih da navedem svakog iz poslaničke grupe Ivica Dačić- SPS, ali neću. Reći ću da je to kolega Ljubinko Đurković koji je svoje prvo izlaganje kao poslanik iskoristio da ukaže na probleme sa kojima se suočavaju njegovi saborci. Verujem da ćemo u vremenu ispred nas imati samo pozitivne utiske“, navodi Paunović.

Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri, među 250 narodnih poslanika izdvaja Marinu Raguš, zamenicu predsednika Poslaničke grupe SNS, čiji je zadatak, kako kaže, neutralisanje kritika poslanika opozicije kroz svojevrsni „gaslajting“ i iznošenje konstruisanih tzv „činjenica“, kako bi gledaoce RTS-a ubedila da nije tačno ono što vide i pamte, već ono što im manipulator kao „stvarnost“ nudi.

„Prebacivanje odgovornosti na bivšu vlast, čiji najistaknutiji članovi sede u redovima SNS-a i psihološke i manipulacije činjenicama od strane poslanika i ministara pozicije su najveći utisak svih hitno zakazanih skupštinskih sednica“, napominje Kerković.

Ivana Parlić, poslanica Narodne stranke, nema dilemu ko je najagresivniji i najnegativniji poslanik u parlamentu. To je za nju naprednjakinja Jelena Žarić Kovačević, koja je, kako kaže držala vrata, u pokušaju da spreči njen izlazak iz sale. I sve to dok su snimale kamere.

„Zamislite šta je sve ta osoba sposobna da uradi kad je ne snimaju kamere“, kaže Parlić i dodaje da je spisak poslanika koji su na nju ipak ostavili pozitian utisak poduži i da je reč ugavnom o ljudima iz opozicije.

Elvira Kovač, potpredsednica Skupštine Srbije i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara, smatra da je na žalost početak ovog saziva parlamenta obeležila vrlo loša atmosfera.

„Osnovni problem je što mnogi poslanici ne poznaju procedure i ni ne trude se da ih nauče. U negativnom smislu mi je najskandalozniji Aleksandar Olenik koji je u Skupštini javno priznao da je došao do svog mandata zloupotrebom i izigravanjem zakona, pošto je tobože predstavnik nacionalne manjine. On je na izborima učestvovao u koaliciji sa LSV, koja nije manjinska stranka. Dakle nisu smeli da budu na listi koja je proglašena kao manjinska“, kaže Kovač.

Dodaje da u svojstvu potpredsednice Skupštine svojim vođenjem sednice dokazala da je pre svega za podizanje ugleda ove institucije i poštovanje Poslovnika.

„Molim sve kolege, posebno nove poslanike, da za vreme pauze, detaljno prouče pravila i procedure, a u nastavku svi spuste tenziju“, poručuje Kovač.

Na prozvanog Aleksandra Olenika, samostalnog poslanika, najnegativniji utisak ostavio je naprednjak Dalibor Šćekić, protiv koga je podneta i prijava zbog nedoličnog i uvredljivog ponašanja jer je, dok je govorila poslanica iz opozicije, gestikulirao prema njoj tako što je svojim jezikom dodirivao unurašnju stranu levog obraza, aludirajući na felacio.

„Kroz istoriju našeg parlamentarizma mogli smo svašta da vidimo, od bacanja kletvi, polivanja vodom i vređanja, ali ovakav prostakluk i besramno ponašanja ovog poslanika SNS-a, dokaz je da oni uvek mogu gore“, napominje Olenik.

Prema rečima Radomira Lazovića, šefa Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd, najnegativniji utisak u radu parlamenta ostavlja lakoća sa kojom poslanici Sprske napredne stranke gaze po ugledu ovog doma vređajući, psujući, dobacujući, čak i gestikulirajući oralni seks dok žene govore. Čini mu se, kako kaže, da je svesna namera da se značaj Narodne skupštine umanji kako ga ljudi ne bi ni gledali, što opozicija ne sme da dozvoli.

„Ako treba da izdvojim jednog poslanika, neka to bude Vladimir Orlić koji ipak ima veću odgovornost od ostalih i koji bi trebalo da utiče na to da se čuju i glasovi manjine i kritika, a on se pokazao upravo onako kako smo od njega na početku i očekivali. Prisutan je strah SNS-a od argumenata koje iznosimo i njihov stalni trud da se nam se skrati vreme. Zamislite moćni SNS i Vladimira Orlića koji trči na skupštinsku pisarnicu kako bi prevario opoziciju da ne može da iznese svoje predloge zakona u plenumu. Vrše sitne prevare kako bi ovde i onde ukrali po koji minut i tako nam skratili vreme govora“, napominje Lazović i dodaje da je iznenađen ovakvim ponašanjem, a da mu to govori da se SNS plaši konkretnih predloga koji dolaze iz opozicije.

Profesor Branislav Jovančićević, poslanik DS, smatra da je Milenko Jovanov, šef skupštinskih naprednjaka najnegativnija figura u aktuelnom sazivu parlamenta.

„Prvo, njegovi govori su u ovom četvoromesečnom periodu bili najbrojniji i najduži. U tim predugačkim nastupima gotovo da i ne postoje primeri političke i socijalne korektnosti. Dominirale su uvrede i vrlo često vulgarnosti visokog nivoa. Parafraziram: opozicioni poslanici ne uzimaju terapiju za lečenje,  dolaze pijani u Skupštinu, pokazuju naklonost, verovatno homoseksulanu, prema poslanicima SNS-a, imaju iskustva sa zvucima vrata i brava zatvorskih ćelija. Jovanov je pozivao i opozicionog poslanika na fizički obračun. Čuo sam većinu njegovih govora. Niti jedan se ne može okarakterisati kao politički argumentovan i analitičan. Kao i sve druge njegove kolege, u većini mora da pomene svog predsednika i istakne njegov istorijski značaj za Srbiju. Njegovi nastupi su sramotni za Skupštinu Srbije. Siguran sam da će se u budućnosti o njima naširoko pričati sa zaključkom “ne ponovilo se i ne povratilo se”, poručuje Jovančićević, dok Đorđe Miketić iz poslaničkog kluba Moramo – Zajedno napominje da u poslanicima vlasti ne vidi individualne ličnosti, već robove i robote partijske mašine.

Stoga, kako kaže, svi oni, do jednoga, svojim trivijalnim specifičnostima pokušavaju da ispune traženi foto-robot naj-poslušnika kartela na vlasti.

„U skupštini postoji jedan patern, odnosno sistem kojim pokušavaju da pokriju svaku kritiku opozicionih poslanika. Skoro svako od nas ima svog „flastera“ tj. poslanika pozicije zaduženog da se javi odmah nakon svog „parnjaka“, sa zadatkom da ga, umesto da odgovori direktno na kritiku, napadne ad-hominem argumentima. Ceo „sistem“ se zasniva na treširanju same ličnosti onoga ko je govorio kritički, uz obavezno izbegavanje ulaska u bilo kakvu diskusiju. Verujem da su u njihovoj kategorizaciji to super-botovi“, napominje Miketić.

Pojašnjava da je u SNS-u neko zadužen da piše gluposti na mrežama, neki Krlo-bot da troluje u medijima, a neko, za veći broj masnijih sendviča da priča gluposti u Skupštini.

„Od njih nikada nećete čuti individualno kritičko mišljenje, niti sud, jer oni ne postoje. Oni su svoju individualnost i svoje posotojanje predali u ruke kleptomanskoj mašineriji“, zaključuje poslanik Moramo -Zajedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari