ana brnabićfoto FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Da mlada naprednjačka poslanica Draginja Vlk nije onako, slučajno, zbog mladalačkog neznanja postavila pitanje u parlamentu Srbije „na koji način možemo da produžimo mandat našem predsedniku“, videlo se juče kada je premijerka Ana Brnabić to pitanje izrekla samo na drugačiji način.

Ona je naime sa jedne nacionalne frekvencije poručila srpskoj javnosti da svi Boga mole da Vučić što duže ostane predsednik.

Sagovornici Danasa tvrde da je premijerkina izjava duboko antiustavna i da predstavlja pripremu javnog mnjenja za pokušaj promene Ustava Srbije.

Da podsetimo, premijerka Brnabić rekla je gostujući na TV Prva da i oni koji vole i koji ne vole Aleksandra Vučića, Boga mole da on nastavi što duže da vodi državu.

„Kada se uporedi njegova ozbiljnost u pristupu teškim problemima naše zemje i opozicije, beskonačno sam ponosna što je predsednik moje države i što je moj šef. Videli smo državnika koji na svaki način brani interese države i ne krije ništa zarad jeftinih političkih poena“, objasnila je premijerka.

Zanimljivo da premijerkina izjava došla nakon što je sam predsednik Srbije tokom dvodnevne rasprave o KiM više puta ponavljao da mu je ovo poslednji predsednički mandat, dok ga opozicija prozivala za kršenje Ustava, izdaju i kapitulaciju Srbije.

Tamara Milenković Kerković, doktorka pravnih nauka i poslanica Dveri, smatra da je premijerkina izjava tragična i antiustavna.

„Utoliko je tragičnija, jer dolazi od premijerke Vlade jedne zemlje, od gđe Brnabić koja je protivno Ustavu dobrovoljno prepustila ingerencije Vlade predsedniku Republike koji nema ustavna ovlašćenja Vlade da vodi spoljnu politiku i „vodi državu“. Premijerka Brnabić verovatno pod tim „svi“ misli na sve članove vladajuće SNS nomenklature, koji će se samo dok „on vodi državu“ osećati sigurno na javnim funkcijama i sinekurama koje koriste isključivo zarad ličnog bogaćenja“, napominje Milenković Kerković.

Prema njenim rečima, samo dok „on vodi državu“ pripadnici njegove klijentelističke nomenklature neće odgovarati za nezakonitosti, zarobljavanje institucija, opstrukciju Skupštine kao izvornog nosioca suvereniteta, za osiromašenje građana, nestajanje elemenata državnosti i katastrofalne posledice razaranja društva u kome su nestali i demokratija i suverenitet.

Danijela Nestorović, advokatica i poslanica Moramo, ističe za Danas da je jasno da svi naprednjaci listom iščekuju da Vučić ostane doživotni predsednik i da mole Boga da to tako ostane. Ona ipak smatra da, uprkos njihovim željama, neće doći do promene Ustava.

„To je uglavnom stvaranje slike da je Vučić faktor stabilnosti i mira ne samo u Srbiji, već i regionu, da je on spasilac koji je svet već spasio od Trećeg svetskog rata. Jasno je i njima kako se Ustav menja, ali ne verujem ni da većinska volja naroda ide u tom smeru, naročito nakon njegovog stava po pitanju Kosova“, napominje Nestorović i dodaje da je to samo veličanje njegovog lika i dela.

Ona, međutim, ne isključuje mogućnost da jednog dana, po isetku predsedničkog mandata, Vučić po Milovom, ili Putinovom scenariju, sa predsedničke funkcije pređe na premijersku.

„Naprednjaci će učiniti sve da ostanu što duže na vlasti. I ovaj set pravosudnih zakona služi samo da učvrste svoje kombinacije „, ističe Nestorović.

Na pitanje kako gleda na izjavu premijerke Brnabić da narod Boga moli da Vučić ostane što duže predsednik, Zoran Lutovac, predsednik DS, odgovara kratko: „Ti što Boga mole su Vučićvi svedoci: njihov Bog je Aleksandar Vučić“.

Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, kaže da je sigurno da Vučićevi nekompetentni saradnici i veliki deo sluđenog naroda ima ogromnu želju da Vučić postane doživotni predsednik.

„Prvi zbog svih privilegija o kojima bez Vučića ne mogu ni da sanjaju, a drugi zbog medijske i društveno poremećene magle koja je obične ljude onemogućila da zdravo misle o sebi i svojoj budućnosti“, ističe Stojkovć i dodaje da ako je premijerka prozivala opozicione stranke, mogla je da navede na koga je mislila.

Pretpostavljam da se, kaže Stojković, referisala na problem Kosova i mat poziciju u kojoj se našao njen šef i u koju je stavio celu Srbiju. To samo pokazuje koliko se SNS muči sa ovim pitanjem i da nemaju predstavu kako će rešiti situaciju.

„A moraće konačno da izađu na čistac – u situaciju na koju nisu navikli – bez pravljenja magle i neprekidnih kontradiktornih izjava za zaluđivanje građana. Čini mi se da im je manevarski prostor za migoljenje značajno sužen. Stranka Zajedno smatra da je svaki novi dan Vučićeve vladavine još jedan korak u propast, na svaki način – državni, ekonomski i etički. Ako nemaju ideju za rešavanje državnih i društvenih problema, onda bi trebalo da se sklone. Plivanje u mutnoj vodi najbanalnijeg nacionalizma, na koju su navikli, izgleda više nije održiv“, napominje sagovornica Danasa.

Za ostvarenje naprednjačkih želja i konačnim učvršćivanjem vlasnti jednog čoveka postoji, doduše, izvesna procedura. Neophodna je promena Ustava i prateći referendum, ali naprednjačka klika ionako drži sve poluge moći u rukama i uz pomoć jednog dela opozicionih stranaka jednog dana bi mogla i taj posao da završi.

Slične ideje već su realizovane u nekim državama na koje se naprednjačka Srbija odavno ugleda. U Rusiji je prošle godine došlo do ustavnih promena, donet je zakon kojim se poništavaju svi prethodni Putinovi mandati, što mu omogućava da se kandiduje za predsednika i 2024. i 2030. godine, čime je praktično dobio očekivani doživotni mandat.

Nešto slično, pre Rusije učinila je i Kina. Tamo je parlament doneo ustavni amandman kojim se ukida ograničenje od dva petogodišnja predsednička mandata, čime je stvorena realna mogućnost da Si Đinping vlada doživotno.

Sagovonici Danasa kažu da je tačno da je Srbija geografski deo Evrope, ali da su istovremeno manirima narednjaka mnogo bliži neki drugi uzori, koji čitavo društvo i privredu drže pod apsolutnom kontrolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari