Šta stoji iza Vučićeve odluke da prvi put od 1992. razdvoji pokrajinske i lokalne izbore u Vojvodini? 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Srbiji će se 17. decembra, osim pralamentarnih i pokrajinskih izbora, održati i vanredni lokalni izbori u 66 opština i gradova. Zanimljivo je da, kako sada stvari stoje, ni u jednoj opštini ili gradu u Vojvodini neće biti loklanih izbora iako će biti pokrajinskih. Ovo će biti prvi put od 1992. od njihovog prvog održavanja da pokrajinski i lokalni izbori u Vojvodini budu razdvojeni i da se skraćuje rad pokrajinske administracije.

Aleksandar Ivković, istraživač Centra savremene politike, podseća da mi i dalje nemamo konačnu potvrdu da će vanredni pokrajinski izbori da se održe u decembru a lokalni u Vojvodini u junu (kada im je redovan termin), jer izbori još nisu raspisani, tako da sve treba uzeti sa blagom rezervom. Međutim, dodaje da prema najavama stvari idu u tom pravcu.

On za Danas pojašnjava da pokrajinski i lokalni izbori u Vojvodini nikada nisu bili razdvojeni od njihovog prvog održavanja 1992.

„Po najvišim demokratskim standardima, trebalo bi da se izbori na različitim nivoima održavaju u različito vreme. Ali čisto sumnjam da je SNS sada vodio tim principima – inače ne bi spojio pokrajinske i parlamentarne. A i znamo da će, manje-više, na svim nivoima voditi istu kampanju, po ustaljenoj praksi, a ne, na primer, o pokrajinskim temama u Vojvodini“, kaže on.

Uloga Saveza vojvođanskih Mađara

Ivković ocenjuje da je ovo strateška odluka, koja zaista nije najjasnija.

Šta stoji iza Vučićeve odluke da prvi put od 1992. razdvoji pokrajinske i lokalne izbore u Vojvodini? 2
Foto: Fonet TV

„SNS je do sada skoro uvek spajao izbore na svim nivoima, što njima uglavnom ide u korist jer se kampanja vodi o nacionalnim pitanjima. U centralnoj Srbiji su podnete ostavke u onim opštinama gde SNS dobro stoji, a u onima gde stoji slabije (Niš, Čačak, Valjevo…) nisu. Ako je plan bio da opozicija ide sa istrošenim resursima na lokalne izbore u opštinama gde SNS loše stoji, u junu, i da se na taj način povećaju šanse vladajuće stranke, onda nije jasno zašto nisu raspisani izbori i u Vojvodini u svim opštinama sem, recimo, u Novom Sadu, Zrenjaninu i slično“, ukazuje Ivković.

Upitan za razloge za takvu odluku, odgovara da može samo da spekuliše i da je jedna od mogućnosti da je ulogu u neraspisivanju lokalnih izbora u Vojvodini igra SVM koji je koalicioni partner SNS-a na svim nivoima, a u Vojvodini u većem broju opština.

„Možda SVM nije hteo da skraćuje mandate svojih lokalnih funkcionera, pa je odlučeno, radi kompaktnosti, da se lokalni izbori u celoj Vojvodini ostave za jun. SVM ima ucenjivački kapital prema SNS-u jer od njihovih glasova, zajedno sa SPS-om, zavisi vlast SNS-a i u pokrajini i na republičkom nivou“, kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, razdvajanje pokrajinskih od lokalnih, u načelu, jeste dobra stvar, ali kada bi se kampanje stvarno vodile o pokrajinskim i lokalnim temama.

„Pošto to nije slučaj, teško je proceniti ovu odluku sa strateškog aspekta, mada je SNS svakako u prednosti i sposobniji od opozicije da u kratko vreme ide dva puta na izbore na istoj teritoriji, što se tiče resursa“, zaključuje Ivković.

Loš rejting

Predstavnici opozicije iz Vojvodine kažu da se Vučić na taj potez odlučio zbog lošeg rejtinga.

Janko Veselinović
foto FoNet Milica Vučković

Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, članice bloka proevropskih stranaka koje organizuju protest „Srbija protiv nasilja“, potvrđuje da nije bilo razdvajanja pokrajinskih i lokalnih izbora u Vojvodini.

Kako dodaje, pošteno bi bilo da oni budu razdvojeni, kao i svi drugi, ali sada nisu zbog ustavne kategorije „zaštite lokalne samouprave“ već zbog „organizovanog kriminala“.

„To je urađeno zato što nešto bolje stoje u Vojvodini nego u većim gradovima kao što su Novi Sad, Zrenjanin i Subotica. Ali glavni razlog je što onda ne bi mogli da preseljavaju glasače za izbore u Beogradu. A Novi Sad i još neke opštine u Vojvodini su dobile kvotu za „pouzdane“ članove da se presele. Da su bili lokalni izbori to bi bilo rizično. Dakle u pitanju je organizovani kriminal koji se tiče izbora. I on je u toku. I neko će za to morati da odgovara. Ne pretimo, već obećavamo“, objašnjava Veselinović.

I Borislav Novaković, iz Narodnog pokreta Srbije, za Danas kaže da su lokalni izbori za odbornike u skupštine opština i gradova u Vojvodini uvek raspisivani zajedno sa pokrajinskim.

„Razlog je jednostavan, vučićeva politika nema većinu. On je ove izbore raspisao u onim opštinama i gradovima u kojima misli da ima veliku prednost u rejtingu, da bi na bazi te „decembarske pobede“ obeshrabrio opozicione glasače da izađu u velikom broju na loklane izbore u proleće 2024, kada vučića realno očekuje gubitak izbora u mnogim opštinama i gradovima“, navodi on.

Šta stoji iza Vučićeve odluke da prvi put od 1992. razdvoji pokrajinske i lokalne izbore u Vojvodini? 3
BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Kako dodaje, računica mu je loša, jer nije izvesno da će ostvariti dobar rezultat na decembarskim izborima.

„Naprotiv, već sada je vidljiv pad poverenja građan i u njega lično i u snagu SNS, a ujedinjena proevropska opozicija na decembarskim parlamentarnim izborima ima realne izglede da znatno uveća broj mandata. Dakle, na prolećne lokalne izbore Vučić izlazi oslabljen, a opozicija ojačana“, zaključuje Novaković.

Gradovi i opštine u kojima će biti glasanje za lokalne parlamente

Gradovi i opštine u kojima će biti glasanje za lokalne parlamente su Beograd, Smederevo, Kraljevo, Leskovac, Velika Plana, Ćuprija, Prokuplje, Ljubovija, Lebane, Vlasotince, Petrovac na Mlavi, Vranje, Vladimirci, Kučevo, Golubac, Priboj, Šabac, Žabari, Dimitrovgrad, Doljevac, Paraćin, Sokobanja, Osečina, Požega, Loznica, Veliko Gradište, Bogatić, Blace, Ub, Žitorađa, Mali Zvornik, Merošina, Medveđa, Gadžin Han, Rekovac, Trstenik, Aleksandrovac, Brus, Trgovište, Žagubica, Varvarin, Malo Crniće, Kruševac, Vladičin Han, Pirot, Knić, Topola, Rača, Koceljeva, Batočina, Kuršumlija, Prijepolje, Lapovo, Kragujevac, Ćićevac, Despotovac, Ljig, Ražanj, Crna Trava, Babušnica, Bojnik, Krupanj, Novi Pazar, Vranjska Banja, Bela Palanka i Lajkovac.
Talas ostavki gradonačelnika i predsednika opština počeo je krajem septembra kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio održavanje izbora 17. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari