Šta su botovi i koji im su im ciljevi: Da li će gašenje mreže lažnih naloga SNS na Fejsbuku nešto promeniti? 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Kompanija Meta ugasila je botovsku mrežu Srpske napredne stranke na društvenim mrežama, a u svom izveštaju za poslednji kvartal 2022. godine navodi da je ugašeno 5.374 naloga i 12 grupa na Fejsbuku, kao i 100 Instagram naloga, što sagovornici Danasa vide kao značajan pokazatelj o našoj političkoj sceni.

Zanimljivo je da je prva vest o izveštaju Mete, koju je agencija Beta objavila 24. februara prošla bez većeg odjeka.

Dan kasnije 25. februara, međutim o ovom izveštaju je govorila na konferenciji za novinare u holu Narodne skupštine Marinika Tepić, šef poslaničkog kluba Ujedinjeni i potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Ona je to najavila kao otkriće o progonu svih slobodnomislećih ljudi i opozicije u Srbiji, koje je uočila i kompanija Meta, te je zato ugasila botovsku mrežu.

Tepić je to svrstala u oblik teške korupcije i zatražila od Službe za borbu protiv organizovanog kriminala da istraži da li su državni službenici prinuđeni i dodatno plaćeni da rade za vladajuću stranku, kao i da li za to postoje i crni stranački fondovi.

Podsetila je i na slučaj iz 2018. kada je objavljeno da je šef bot tima SNS na sednici partijskog rukovodstva u Čačku podneo izveštaj o milionima botovskih komentara.

Reč je o sada već zaboravljenom šefu internet tima SNS Slaviši Mićanoviću, koji je smatran bliskim bivšem ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, i koga Tepić nije imenovala.

Sagovornici Danasa različito komentarišu ovu odluku kompanije Meta.

Aleksandar Olenik, poslanik koalicije Zajedno za Vojvodinu-Vojvođani, izražava nadu da će se sa gašenjem mreže botova nastaviti.

„Nadam se da će kompanija Meta da nastavi sa tim aktivnostima kada su sve botovske mreže u pitanju, ne samo Srpske napredne stranke. Ova botovska delovanja imala su dva cilja. Prvo je da se kreira slika lažne realnosti, da nam je bolje u svim oblastima društva nego što jeste, a druga je bila da se pokaže kako su nalozi SNS-a popularniji, odnosno da SNS ima veći podršku na mrežama nego što je ima. Ono što fali imformacijama koje su izašle jeste da se svi ti nalozi na svim tim društvenim mrežama spremno korišćeni za narušavanje ličnog ugleda i integriteta, za lažne optužbe prema predstavnicima opozicije“, kaže Olenik.

Sa druge strane Vojislav Šešelj, predsednik vanparlamentarne Srpske radikalne stranke, zalaže se za gašenje društvenih mreža kao takvih.

„Meni su ugasili još pre četiri godine i Tviter i Fejsbuk i Instagram. Kad mi srpski radikali dođemo na vlast mi ćemo potpuno ugasiti Fejsbuk, Instagram i Tviter. Ja ne želim da mi nalozi budu vraćeni, kao što su (Donaldu) Trampu, ali ću sve učiniti da što pre budu ugašeni“, tvrdi Šešelj za Danas.

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, kome je više puta ukidan nalog na društvenoj mreži Tviter, je u odgovoru ironičan.

„Mene nisu ugasili. Tako da imam službenu potvrdu da nisam bot“, navodi Krstić.

Miloš Jovanović, predsednik Nove demokratske stranke, je oštar u komentaru, povezujući društvene mreže sa širim delovanjem vlasti.

„Mislim da to anticipira ono što će se desiti u Srbiji, ne samo sa bot nalozima, nego i to kako bi protiuvstavno i protivzakonito delovanje moglo biti osnova za zabranu delovanja onih političkih organizacija koje učestvuju u predaji delova državne teritorije“, kaže Jovanović za Danas.

Mila Bajić, iz Šer fondacije, se posebno osvrće na termine koje je upotrebila kompanija Meta.

„Koordinisano neautentično ponašanje je termin koji Meta koristi da objasni mreže naloga i grupa koje učestvuju u raznim vrstama manipulacija i informacionih poremećaja koji se mogu naći na njihovim društvenim mrežama. Ovakve mreže često mogu biti sofisticiranije od takozvanih botovskih ili trol farmi jer sa većom pažnjom pristupaju destabilizaciji javne debate kroz organizovane napore i teže se mogu iskoreniti“, navodi Bajić za Danas.

„Najveći njihov uticaj može se videti u promovisanju stavova vladajuće stranke na takozvane ‘organske’ načine kao i u predizbornim periodima kada je njihova uloga amplifikacija vladajuće retorike koja je često agresivna prema neistomišljenicima i sastoji se od uvreda, napada i provokacija“, dodaje ona.

„Svakako je pozitivno što Meta ulaže napore da prepoznaje i eliminiše ove mreže jer njihov dugoročni uticaj može biti poguban za širenje tačnih informacija i održavanje zdrave i otvorene javne debate i pluralizma u društvu“, ukazuje sagovornica Danasa.

„Ipak, s obzirom na činjenicu da se ovakve organizovane akcije sve češće pojavljuju na mrežama, potrebno je demistifikovati načine na koje funkcionišu, kao i tražiti više informacija od samih tehnoloških kompanija kako bi se na transparentan način izveštavalo ali i analizarale buduće potencijalne pretnje“, zaključuje Mila Bajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari