Stamatović: Shvatili smo da možemo na suverenističkom polju da nađemo zajedničke pravce delovanja 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Predsednik stranke Zdrava Srbija (ZS) Milan Stamatović izjavio je danas da se ta stranka odlučila na zajedničku listu sa pokretom Dosta je bilo (DJB) i strankom Živim za Srbiju jer su se uverili da mogu da nađu zajedničke pravce delovanja.

„U ovim organizacijama smo kroz ovaj referendum (o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa) i prethodno političko delovanje shvatili da možemo na ovom polju suverenističkom da nađemo zajedničke pravce delovanja i od toga nećemo odustati“, rekao je Stamatović novinarima u prostorijama DJB.

Dodao je da ostaju otvoreni za političke opcije koje dele ista uverenja.

Stamatović je kazao da je za suvereniste najvažnije pitanje „kako da državi budemo od koristi“.

Prema njegovim rečima, tokom kampanje će se lista Suverenisti truditi da se približi građanima budući da, kako je ocenio, neće imati dovoljno prostora u medijima da se građanima predstave u „ozbiljnim emisijama“.

„Mislim da smo nas troje u dosadašnjem radu sigurno dobra garancija da ćemo ispoštovati sve ovo što obećavamo i sve što je potreba svakog građanina i da će nam na prvom mestu biti građani države Srbije“, kazao je Stamatović i naveo da su spremni da potpišu ugovor sa građanima „za sve što govore da će i biti“.

Predsednica Živim za Srbiju Jovana Stojković kazala je novinarima da se suverenisti zalažu „da se pitate za ono što se dešava u vašoj zemlji“, dok su globalisti ti koji kroz nacionalne institucije daju zadatke državama.

„Tako je naša država dobila zadatak da raspiše referendum i dobila zadatak da ga pokrade“, rekla je Stojković.

Ona je ocenila da biti odgovoran građanin znači da u krizi zauzme „stranu“ i da stane „u odbranu svoje zemlje“.

DJB, ZS i Živim za Srbiju saopštili su ranije danas da će na predstojeće parlamentarne izbore najavljene za 3. april ove godine izaći na zajedničkoj listi „Suverenisti“, ocenjujući da su političke podele na levicu i desnicu „zastarele“, na patriote i nepatriote „duboko pogrešne“, a da je „moderna politička podela u svetu na globaliste i suvereniste“.

„Suverenisti smatraju da su svi građani Srbije rodoljubi i da svi vole svoju zemlju. Globalisti veruju u nadnacionalne strukture kao što je EU, u ukidanje suverenih država sveta i ljude koji su potrošači lišeni nacionalnih osećanja. Suverenisti veruju u slobodu svakog pojedinca, u demokratiju i suverene države koje međusobno sarađuju“, piše u saopštenju.

Pozvali su Demokratsku stranka Srbije, Zavetnike i Dveri da se pridruže zajedničkoj listi.

Upitan da li smatra da je član Narodne stranke Zdravko Ponoš dobar predsednički kandidat jednog dela opozicije, lider DJB Saša Radulović naveo je da „za globalističke glasače verovatno jeste“.

„Malo je čudno u tom predlogu što jedna stranka bez konsultacije sa drugom strankom predlaže člana druge stranke. To mi liči na jedno teško politikanstvo“, rekao je Radulović novinarima.

On je ocenio da postoje mnogo različitih pogleda na to ko je dobar kandidat za predsednika i da bi zbog toga trebalo da bude što više predsedničkih kandidata kako bi se pokrilo celo biračko telo.

„Da svaki kandidat motiviše svoje birače da izađu, jer ključ predsedničkih izbora je doći do drugog kruga“, naveo je Radulović.

Prema njegovim rečima, ukoliko dođe do drugog kruga predsedničkih izbora – sadašnji predsednik Aleksandar Vučić će izgubiti te izbore.

Radulović je rekao da DJB sarađuje sa suverenističkim ekološkim pokretima, ali da globalistički ekološki pokrei „sa ekologijom imaju malo veze“.

„Deo programa suverenista jeste zaštita vode, vazduha i zemlje. To jeste od početka, nije se napravilo pred ove izbore“, kazao je Radulović.

On je naveo da Evropska unija stoji iza projekta kompanije Rio tinto i da „proEU politika“ i insistiranje na zaštiti životne sredine ne idu jedno sa drugim.

Radulović (DJB): O krađi na referendumu ostao trag, nakon promene vlasti obaranje referenduma

Lider pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović izjavio je danas da je o navodnoj krađi na referendumu ostao pravni trag i da će taj referendum biti oboren nakon promene aktuelne vlasti.

Radulović je u prostorijama DJB kazao da je referendum o ustavim promenama u oblasti pravosuđa održanog 16. januara, pokazao da će na izborima 3. aprila biti potreban veliki broj kontrolora na biralištima, navodeći da nije bilo krađe na biračkim mestima na kojima je bilo kontrolora iz reda opozicije.

Potpredsednik DJB Vojin Biljić ponovio je da je podneta krivična prijava protiv članova biračkih odbora zbog falsifikovanja glasova, a Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) prigovor za 3.932 „sporna“ biračka mesta.

Prema njegovim rečima, RIK je odbio prigovore, ali da je „ostalo“ 600 prigovora na koje nije reagovano.

Biljić je rekao da RIK navodi u obrazloženju da DJB nije imao dokaz za tvrdnje da su zapisnici zaista falsifikovani.

„Takve dokaze prema Zakonu o referendumu ne može da ima niko, pošto je to zabranjeno Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti“, tvrdi Biljić.

On je kazao da je RIK-u priložena krivična prijava „kao dokaz da postoji prethodno pravno pitanje“, a da je RIK ulazio u obrazloženja krivične prijave i time preuzeo nadležnost tužilaštva.

Biljić je ocenio da je sramno da RIK ulazi u to da li su kontrolori bili opozicija ili vlast, navodeći da referendum nije pitanje vlasti ili opozicije već državno i nacionalno pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari