Starović: Vučićev poziv parlamentarnim strankama prilika da pokažu odgovoran pristup 1Foto: MSP

Najvažnija poruka koju smo čuli u sinoćnjem obraćanju predsednika Vučića jeste da se suočavamo sa prilično jasnim i direktnim pretnjama i da bismo se odbijanjem suočili sa veoma jasnim sankcijama u najmanje tri vida, rekao je za RTS državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović je rekao za RTS da najava predsednika Vučića da će razgovarati sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o predlogu međunarodnih posrednika govori o težini izazova sa kojima se suočavamo.

„Prosto ti izazovi bi zahtevali, bilo bi logično, da imamo jedan jedinstven odgovor na njih kao celina političke zajednice u Srbiji. Mislim da je to ideja koja stoji iza poziva predstavnicima parlamentarnih stranaka. To će biti prilika i za sve njih da prikažu jedan odgovoran pristup. Da li će to biti slučaj na koncu, nisam negde siguran. Zaista verujem da su izazovi toliki da bi jedan jedinstven odgovor bio najbolje rešenje“, rekao je Starović.

Govoreći o napadu na dečaka u Suvom Dolu i jučerašnjem ranjavanju Srbina u pucnjavi kod Bistričkog mosta, Starović je rekao da su ti napadi posledica uzavrele atmosfere koja se stvara i da nije slučajno što to koincidira sa dolaskom Aljbina Kurtija na čelo privremenih institucija samouprave.

„Drugi faktor koji je takođe veoma ozbiljan, to je činjenica da mi već nekoliko meseci imamo praktično kontinuirano prisustvo na severu Kosova i Metohije tih specijalnih militarizovanih monoetničkih albanskih jedinica kosovske policije koji sebi daju za pravo i uzimaju u svoje ruke posao koji bi trebalo da radi obična patrolna policija. Naravno da je to samo po sebi već jedan recept za katastrofu i vidimo da se ovakvi strašni incidenti i tragične situacije mogu dešavati svakog dana“, naveo je Starović.

Dodao je da lično nema nikakve dileme oko toga da Priština traži sukob kako bi izbegla formiranje Zajednice srpskih opština i da je svestan da je provociranje sukoba jedino što Aljbin Kurti želi.

„Provociranjem sukoba on želi da uvuče Srbiju u obračun sa svojim velikim bratom računajući da će NATO savez uvek, po svaku cenu i u najvećoj mogućoj meri stati iza njega, bez obzira na to ko je sukob isprovocirao, šta su konkretni razlozi, već da će biti aktivirani neki scenariji koji su pripremljeni još 1999. godine, kako ja to nekada kažem, gde je NATO plavi, a mi smo crveni i gde će automatski sva sila NATO-a da se sruči na Republiku Srbiju. To je vodeća ideja Aljbina Kurtija, to je ono što motiviše njegove postupke“, rekao je Starović.
„Najvažnija poruka – da bismo se odbijanjem plana suočili sa jasnim sankcijama“

Govoreći o detaljima jučerašnjeg obraćanja predsednika Srbije, Nemanja Starović je naveo da je sinoć moglo da se čuje više važnih poruka od predsednika Vučića i da je jedna od tih poruka da u tom dokumentu Evropske unije „za nas nema ništa lepo ni prijatno“.

„Druga poruka važna jeste da više ne možemo govoriti o nekakvom francusko-nemačkom planu, već da to jeste plan iza kojeg stoji evropska dvadesetsedmorka, on je prihvaćen na Savetu za spoljne poslove, iza tog sporazuma stoji čak i onih pet država koje su nepriznavači, te, u tom smislu, ne možemo u potpunosti da očekujemo ni njihovu podršku u suočavanju sa ovim velikim izazovom“, naveo je Starović.

Istakao je da je najvažnija poruka koju smo čuli jeste da se suočavamo sa prilično jasnim i direktnim pretnjama i da bismo se odbijanjem suočili sa veoma jasnim sankcijama u najmanje tri vida.

„Jedan je apsolutni prekid evropskih integracija, što nekome može da bude manje ili više bitno, imajući u vidu i da je sam cilj punopravnog članstva prilično maglovit i deluje kao pokretna meta, ali druge dve stvari su mnogo ozbiljnije. To je obustavljanje daljeg dolaska direktnih stranih investicija i povlačenje postojećih. Dakle, govorimo o mogućnosti da 50, 100 ili 150.000 ljudi ostane bez svojih radnih mesta, da se jednak broj porodica nađe u egzistencijalnom problemu i treći su formulacije koje govore o nekakvim sveobuhvatnim ekonomskim merama koje bi išle na štetu Srbije“, rekao je Starović.

Poručio je da je potrebno biti oprezan i da ne smemo doći u situaciju da, zbog reakcije koja je možda opravdana na emotivnom planu, dobijemo za godinu dana malu, slabu, ekonomski devastiranu Srbiju koja neće biti u mogućnosti da zaštiti niti svoje građane, niti naše sunarodnike bilo gde u regionu.

„Zato je potrebno mnogo mudrosti kada se sa ovim izazovom suočavamo. Ne treba primenjivati tu vrstu nekog inicijalno emotivnog pristupa, već zaista odmeriti kakve su sve moguće posledice bilo kojeg od poteza. To ne znači da mi treba da se saglasimo i da prihvatimo ono što bi za nas predstavljalo neku vrstu nacionalnog poniženja, već prosto da ostajemo u procesu, da ostajemo za stolom i da se borimo, ako već nema najboljih, onda za najmanje loše rešenje“, naveo je Starović.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane je ocenio da Evropska unija ima uvid u dešavanja na terenu i da se često od međunarodnih predstavnika može čuti da Aljbin Kurti sprovodi jednostrane mere, ali kada se sve to materijalizuje na papiru u vidu predloga, na kraju izgleda kao da je Kurti nagrađen za svoje ponašanje, a da se od Srbije za koju se zna da je konstruktivni partner u procesu pregovora, stalno zahtevaju novi ustupci.

„Ono što je takođe jako važno, to je kontekst ovih zbivanja. Iako će možda reći danas, da kada govorimo o tim otvorenim i jasnim pretnjama sa ekonomskim konsekvencama i merama protiv Srbije, da se radi o pretnjama praznom puškom, bojim se da ukupne geopolitičke okolnosti i činjenice da se EU faktički nalazi u ratu iako to možda formalno nije, to mene lično veoma onespokojava i uverava da ta puška nije prazna“, rekao je Starović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari