Stojković: Moja kandidatura nije plod političke kalkulacije 1Foto: Vojin Radovanović/Danas

Zeleno-leva koalicija “Moramo“ predstavila je kandidate za predsednika, premijera i gradonačelnika Beograda u prostoru koji nosi ime Miljenka Derete.

Profesorka Biljana Stojković biće kandidatkinja za predsednika, Nebojša Zelenović (OGP Akcija) nosilac parlamentarne liste, a Dobrica Veselinović (Ne davimo Beograd) kandidat za gradonačelnika Beograda.

Kandidatkinja za predsednika ove koalicije profesorka Biljana Stojković, navela je da je podršku dobila i od Skupštine slobodne Srbije, čija je članica. Kandidaturu je, kaže, prihvatila jer su je predložili ljudi koji nisu do sada bili na vlasti i koji iza sebe nemaju afere.

 

 

Na pitanje Danasa da li je njena kandidatura plod političke kalkulacije kako bi se povećao razultat parlamentarne liste “Moramo“, Stojković odgovara da nije, već da je kandidatkinja jer u ponudi nedostaju oni kandidati koji bi zastupali zeleno-levu politiku. U drugom krugu će podržati opozicionog kandidata, shodno i Apelu 50 koji su potpisali, a nada se da će taj kandidat razumeti potrebe birača “Moramo“.

“Ako ja budem taj kandidat ja ću se potruditi da bez odstupanja od svojih, razumem i tuđe vrednosti“, navela je Stojković.

Poručila je i da je njena glavna poruka je da će Srbiju voditi najbržim putem u Evropsku uniju. Smatra da, čak i ako Vučič Srbiju vodi u EU, on ju je vodi najdužim putem, jer to odgovara njemu i njegovim tajkunima.

Zalagaće se i za bolji položaj poljoprivrednika, dostojanstvo rada, a s tim u vezi je prokomentarisala da su aktuelni Zakon o radu pisali domaći tajkuni, strani investitori i Privredna komora, te da ovaj Zakon brine samo o profitu.

Ova koalicija će, navela je Stojković, nastaviti svoju borbu za zdravu životnu sredinu, a zato su, podseća, kampanju započeli u Nedeljicima, mestu ugroženom zbog rudnika RioTinto.

Skupljanje potpisa za kandidaturu Stojković “Moramo“ će započeti u ponedeljak.

Nosilac parlamentarne liste “Moramo“ predsednik Otvorene građanske platforme “Akcija“ Nebojša Zelenović istakao je da jedno od rešenja za zagađenje to da domaće kompanije urade izolaciju u svim domaćinstvima u Srbiji, ali i reciklaža komunalnog otpada.

“3. aprila se glasa hoćemo li da izaći iz mraka, ili ćemo u mraku ostati“, poručio je Zelenović.

Govoreći o spoljnopolitičkom programu ove koalicije Zelenović je naveo da smatraju da sve međunarodne probleme Srbija treba da rešava u dogovoru sa Zapadom. “Moramo napraviti veliki dogovor sa Zapadom“, naveo je predsednik Akcije i podsetio da je koalicija “Moramo“ osudila rat u Ukrajini.

“Veliki dogovor sa Zapadom počinje sastankom sa šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok“, rekao je Zelenović. Berbok bi u Srbiju trebalo da dođe 11. marta.

Stojković: Moja kandidatura nije plod političke kalkulacije 9
Foto: Vojin Radovanović/Danas


Zelenović je naveo i da Srbija ne sme potpisivati nove tajne ugovore.

Na problem tajnih i netransparentnih ugovora ukazao je i kandidat za gradonačelnika Beograda ove koalicije Dobrica Veselinović, iz Ne davimo Beograd (NDMBGD), poput ugovora za spalionicu u Vinči. Zalagaće se za reviziju svih problematičnih ugovora, naveo je Veselinović.

Zalažu se i za decentralizaciju Beograda, konkretno za to da Batajnica postane posebna opština i da Leva obala Dunava (Borča, Ovča, Krnjača, Kotež, Padinska skela, Jabučki rit, Kovilovo…) postanu posebna opština, čime bi se odvojili od opštine Palilula. Ta odluka je doneta u dogovoru sa partnerskim organizacijama koje svoje delovanje svode na prigradske opštine, rekao je Veselinović.

Veselinović je naveo i da su osnovni postulati NDMBGD godinama – pacifizam, humanizam i ozbiljan pristup energetskoj tranziciji, te da te postulati zadržavaju i u pogledu ukrajinske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari