Stojković: Učešće žena u politici bi bio dobar korak, ali u Srbiji prednjače partije čiji su predsednici "mačo" muškarci koji ne prepoznaju njihove potrebe 1Foto: FoNet/ Milica Vuckovic

Kopredsednica koalicije „Zajedno“ Biljana Stojković izjavila je da u Srbiji prednjače liderske partije, čiji su predsednici po pravilu „mačo“ muškarci koji jednostavno ne umeju da prepoznaju potrebe žena i manjinskih grupa, saopštila je danas ta koalicija.

„Tu naravno mislim na vladajuću partiju, ali i na opoziciju, i njih svakako moram kritikovati jer istinsku promenu ne može obezbediti nekakva megdanska pobeda proistekla iz sukoba muškaraca-lidera u monolitnom patrijarhatu, već promenu može doneti jedino nov način delovanja unutar samih opozicionih struktura, samokritičan pristup koji promenu uvodi prvo kod sebe, pa je tek onda promoviše kroz institucije“, navela je Stojković. Ona je na kongresu „Korčula skul Tink-Tank“ na Korčuli izjavila da bi sistemsko povećanje učešća žena u politici u Srbiji mogao da bude dobar korak za veće prisustvo žena na mestima gde se odluke donose, ali da to nikako nije dovoljno, jer nije pitanje broja žena, već kvaliteta koje te politike treba da predstavljaju.

Istakla je da su Srbiji potrebne hrabre žene i hrabri pojedinci koji razumeju ali i žele da budu glas diskriminisanih, koji će se uvek suprotstaviti izrabljivanju, nasilju i mobingu. Oni bi trebalo da insistiraju na jednakim pravima i jednakim šansama za uspešan i dostojanstven život, kao i na izjednačavanju plata muškaraca i žena, ukazala je Stojković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari