Strah naprednjaka od gubitka Beograda je opravdan 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Strah kod naprednjaka je opravdan i zato opozicija treba da krene od Beograda. Ukoliko gradski čelnici podsete Beograđane na svoje rezultate, oni neće imati drugog izbora nego da ih sa vlasti oteraju. Ipak, opozicija ne sme da postavlja svoj program kao da im je jedino Beograd važan.

To poručuju sagovornici Danasa, upitani da prokomentarišu izjavu premijerke Ane Brnabić i poverenice GO SNS za Beograd na sastanku sa odborom stranke u Mladenovcu, da su lokalni izbori u glavnom gradu važni i da SNS treba da pobedi na njima.

Branimir Kuzmanović, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Beograd, kaže da je očigledno i Ani Brnabić jasno da aktuelna beogradska vlast nije radila u najboljem interesu građana.

– Nama je nevažno šta oni govore – nama je važno da se programske politike na temu zaštite životne sredine, saobraćaja, antikorupcijske metode i mnoge druge politike koje je pripremila Demokratska stranka primene nakon pobede opozicije, kako bi građani živeli bolje – ističe Kuzmanović.

Predsednik Gradskog odbora Nove stranke Beograd Uroš Eleković smatra da je strah kod naprednjaka opravdan. On navodi da opozicija radi na tome da zajedno promeni vlast u Beogradu i da to bude početak kraja groznog košmara zvanog “autoritarni režim” koji proganja Srbiju skoro deset godina.

– Potrebno je da ponovo omogućimo ljudima u Srbiji da počnu da ostvaruju snove o uspehu, prosperitetu i kvalitetnijem životu. Nažalost, moramo da krenemo iz Beograda, moramo da stvorimo uslove da sledeća vlast bude “tehnički ispravna” i mi iz Nove stranke spremni smo za borbu i “tehnički pregled” vlasti. Prva stvar koju ćemo da uradimo – objavićemo sve tajne ugovore ove i prethodne vlasti. Transparentnost na prvom mestu. Borba za Beograd počinje – naglašava Eleković.

Aleksandar Radovanović, predsednik Izvršnog odbora Pokreta slobodnih građana, kaže da mu je drago da Ana Brnabić podstiče aktiviste SNS da podsete Beograđane na postignute rezultate, pošto od onoga što su obećali u prethodnoj kampanji nisu ispunili ništa.

– Neka podsete građane kojima su obećali kanalizaciju, zašto su u četvrtak ponovo plivali u pola metra vode, s prvom obilnijom kišom. Ili one kojima su obećali da će metro početi da se gradi 2020. godine, zašto nisu jedan ašov iskopali ni dve godine kasnije. Od drugih obećanja tu su i izmeštanje Autobuske stanice, izgradnja Tiršove 2, izgradnja mosta preko Save u centru i Dunava kod Ade Huje, Industrijsko tehnološki centar u Borči i Muzej Grada Beograda. Nek ih podsete i na milione evra kojima su pretplatili rekonstrukcije ulica i trgova, i mesece probijanja rokova zbog kojih je grad bio u kolapsu, a vlasnici malih radnji bez prihoda – ukazuje Radovanović.

Prema njegovim rečima, „kada na sve ovo podsete Beograđane, ja sam potpuno uveren da oni neće imati drugog izbora sem da s vlasti oteraju one koji su unazadili i usporili život glavnog grada“.

Generalni sekretar Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov naglašava da bi SNS imao problem ukoliko izgubi izbore u Beogradu, kao što bi imao problem da je prošle godine gubio na lokalnim izborima širom Srbije. Prema njegovom mišljenju, zato je napravljena greška sa bojkotom lokalnih izbora, jer bi već tada bili naneti prvi udarci Vučiću.

– Naravno da bi gubitak glavnog grada predstavljao loš scenario za SNS. Ali, opozicija ne sme da postavlja svoj program rada tako da im je jedino Beograd važan, kao da nemamo nikakvu šansu na parlamentarnim i predsedničkim izborima. To je je nepravedno prema građanima koji ne žive u Beogradu, jer ih time ostavljamo na cedilu lokalnim šerifima SNS-a. Drugo, to je pogrešna procena, jer i te kako postoji šansa za borbu i za rezultat na predsedničkim izborima – ističe Samofalov.

Na osnovu navedenog, on zaključuje da nema nikakve dileme da fokus treba da bude na pokušaju da se „osvoji“ Beograd, ali i na pokušaju da se spreči pobeda Vučića u prvom krugu (predsedničkih izbora).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari