Strpljenje Brisela je na isteku 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Prošlo je deset godina i kako sada stvari stoje, čini mi se da ćemo obeležavati još neke godišnjice tog procesa normalizacije, dok se ne dođe do finalnog političkog sporazuma – ocenjuje potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić, koja komentariše tvit visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, koji je poručio da je posle deset godina od početka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, došlo vreme da se taj proces završi.

– Pre deset godina održan je prvi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Prešli smo dug put i vreme je da se proces završi.  Evropska unija radi sa obe strane na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, koji će otvoriti put evropske budućnosti Srbije i Kosova – napisao je Borelj.

Uprkos optimističnom tonu šefa diplomatije EU, Grubješić ukazuje da je opšti utisak da „status quo“ postaje realna opcija jer Beograd i Priština ne mogu da se dogovore, a EU nema ponudu koju dve strane ne bi mogle da odbiju. Ona objašnjava da su u pitanju ciljevi, to jest šta je cilj dijaloga i kako Beograd i Priština tumače ciljeve.

– Za Prištinu je cilj dijaloga samo priznanje nezavisnosti, a za Beograd kompromisno rešenje. Kad ciljevi nisu blizu, onda je teško očekivati da može da dođe do sporazuma u skorije vreme. S druge strane, Evropska unija se i ne trudi preterano da podstakne obe strane da dođu do rešenja, odnosno ne znam šta u ovom trenutku i ovih godina može da ponudi Beogradu i Prištini kako bi se brže sporazumeli – ističe Grubješić.

Ona dodaje da je normalizacija proces, a ne događaj, ali da je konstruktivna nejasnoća koja se ogleda u sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa, ostavila prostora da svako za sebe tumači šta taj proces znači.

Nikola Burazer, izvršni urednik portala European Western Balkans, podseća da Evropska unija već godinama insistira na skorom završetku procesa normalizacije, što je navedeno i u Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan iz februara 2018. gde se dve strane pozivaju da „urgentno“ postignu sporazum.

– U to vreme je bilo različitih najava da bi proces mogao biti završen pre izbora za Evropski parlament, pa zatim do stupanja na dužnost nove administracije, posle i do održavanja američkih predsedničkih izbora, ali se ispostavilo da su sva ta očekivanja bila nerealna. Verovatno će slično biti i sa najnovijim pozivima da se u ovoj godini postigne sporazum o normalizaciji, budući da se ne čini da za to postoje povoljne okolnosti i da će sam nastavak dijaloga predstavljati uspeh. Strpljenje Brisela svakako ističe, ali i slabi i njegov uticaj na dve strane u procesu dijaloga u odnosu na neke ranije faze u kojima su pravljeni krupni koraci – zaključuje Burazer.

Podsetimo, osmog marta navršilo se deset godina od kada je pod pokroviteljstvom EU započeo dijalog Beograda i Prištine, sastankom tadašnjeg političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova Borka Stefanovića i zamenice kosovskog premijera Edite Tahiri.

Brnabić danas sa Palmerom

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održaće onlajn danas (petak) sastanak sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim predstavnikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, a potom će se obratiti i na video Tirana ekonomskom forumu. Ovo je prvi put, koliko je poznato, da se od stupanja na dužnost administracije Džozefa Bajdena održava zvanični kontakt između srpskih zvaničnika i diplomate SAD. Palmer je dobro poznat diplomatskim i političkim krugovima u Beogradu još od službovanja 90-ih. Kad je reč o Tiranskom ekonomskom forumu, na njemu će učestvovati evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji, predsednici vlada Severne Makedonije i Crne Gore Zoran Zaev i Zdravko Krivokapić i predsedavajući Savetu ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari