Predsednik Opštinskog suda u Knjaževcu Dragiša Cvejić preminuo je juče oko 15,30 tokom druge operacije u Kliničkom centru u Nišu. On je podlegao ranama zadobijenim u eksploziji bombe koja je aktivirana pri njegovom izlasku iz dvorišta, potvrdila je za novinare predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero.

Predsednik Opštinskog suda u Knjaževcu Dragiša Cvejić preminuo je juče oko 15,30 tokom druge operacije u Kliničkom centru u Nišu. On je podlegao ranama zadobijenim u eksploziji bombe koja je aktivirana pri njegovom izlasku iz dvorišta, potvrdila je za novinare predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero.
Prilikom bombaškog napada na predsednika suda od gelera su lakše povređene i tri osobe. Reč je o slučajnim prolaznicima i komšiji Zoranu Nikoliću (28), Dragici Niklić (48) i Leonardu Jovanoviću (6). U momentu napada u kući su bili njegova supruga Vesna i sin Janko, koji nisu povređeni.
Okružni javni tužilac Zorin Zogović rekao je da je eksplozivna naprava najverovatnije postavljena tokom noći, a da je aktivirana oko 7.20 kada je predsednik suda otvorio kapiju u ulici Koste Racina 5.
– Motivi za sada nisu poznati, ali će to biti obuhvaćeno istragom – naglasio je Zogović. Sudija knjaževačkog suda Miodrag Radosavljević rekao je novinarima da je do sada u nekoliko navrata prećeno i njemu i ostalim sudijama tog suda. On je dodao da su o tome sudije obavestile policiju.

Policija nije reagovala na pretnje

Društvo sudija Srbije najoštrije je osudilo surovi napad na predsednika Opštinskog suda. Oni su izrazili nezadovoljstvo što policija nije adekvatno reagovala na pretnje koje je već neko vreme dobijao. Društvo je pozvalo nadležne organe da shvate ozbiljnost njihove uloge i odgovornost za nepreduzimanje odgovarajućih mera bezbednosti povodom anonimnih i drugih pretnji sudijama, jer one odnose živote sudija ili ih najozbiljnije ugrožavaju, što nije dopustivo u uređenoj državi. Takođe, Društvo je pozvalo da se prestane sa neodmerenim i tendencioznim izjavama koje se čuju u javnosti, a kojima se podstiče nezadovoljstvo građana radom sudova i sudijama.

Tokom jučerašnjeg dana policija je pregledala prostorije Opštinskog suda u Knjaževcu, ali i stanove svih devet sudija tog suda kako bi se uverili da su bezbedni.

Ataci na sudije

Napad na sudiju Dragišu Cvejića nije prvi zabeleženi u Srbiji. Pre devet meseci je u sudnici Opštinskog suda u Odžacima ubijeni sudija Zoran Cvetanović. Na njega je, u toku pretresa, iz pištolja pucao Ilija Danilov, nezadovoljna stranka u sudskom postupku. Prošle godine predsedniku i sudiji Specijalnog suda Milanu Raniću nepoznate osobe su odvrnule šrafove na prednjim točkovima automobila. Da je sudija vozio brže – došlo bi do tragedije. Takođe, prećeno je i predsednici sudskog veća Nati Mesarović, koja je i donela presudu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ali i portparolki tog suda i sudiji Maji Kovačević-Tomić.

Ministar pravde Dušan Petrović, predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero i više predsednika okružnih sudova u Srbiji na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare osudili su bombaški napad i ubistvo predsednika Opštinskog suda u Knjaževcu.
Ministar Petrović rekao je da to ministarstvo nije bilo obavešteno o tome da su sudije iz tog suda, kao i predsednik suda bili neposredno bezbednosno ugroženi.
– Sve sudije za koje se proceni da su bezbednosno ugroženi dobiće obezbeđenje – obećao je ministar pravde. On je dodao da zgradu suda u Knjaževcu obezbeđuje MUP Srbije. On je dodao da je to ministarstvo u stalnom kontaktu sa MUP Srbije, koji sprovodi opsežnu istragu.
– Uveren sam da ćemo uskoro imati saznanja o tome šta se dogodilo u Knjaževcu – istakao je Petrović. Pomoćnica ministra za pravosuđe Mirjana Tadić otputovala je u Knjaževac, rekao je ministar, kako bi doprinela normalizaciji rada Opštinskog suda.
Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero apelovala je na sve organe vlasti i medije da se u javnim nastupima suzdrže od izjava u kojima napadaju integritet nosilaca sudske vlasti.
– Svedoci smo svakodnevnih dojave o postavljenim bombama u sudovima, tako da je u toj neizvesnosti teško da funcioniše sudstvo – naglasila je Škero.
Od ranog jutra, mesto napada obezbeđivale su jake policijske snage koje nisu dozvoljavale nikome da priđe blizu kuće. Kako saznaje Danas, istragu o ovom slučaju vodi specijalna ekipa MUP Srbije, koja za razliku od kolega iz Zaječara imaju iskustva u takvim slučajevima.
Odmah nakon napada obaveštene su specijalne ekipe MUP Srbije koje su krenule ka mestu zločina kako bi učestovali u istrazi, objašnjava naš izvor.
Posle napada na predsednika suda, on je brzo prevezen i operisan na Klinici za opštu hirurgiju u Nišu. Nakon prve operacije zdravstveno stanje Cvejića je stabilizovano, ali tokom druge on je podlegao ranama. Cvejić je primljen u stanju šoka, bez krvnog pritiska, sa povredama od eksplozije po celom telu. Tokom operacije pronađena je trostruka povreda jetre s krvarenjem u trbušnoj duplji, povreda žučne kese zbog koje je ovaj organ morao da bude odstranjen, tridesetak povreda tankog creva nastalih od gelera, višestruki prelom leve potkolenice, a oštećene je i jedna od arterija potkolenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari