Sulejman Ugljanin: "Bože pravde" manifest velikosrpske politike 1Foto: Youtube/SDA Sandžaka/Screenshot

Jedan od osnovnih ciljeva SDA Sandžaka, u dosadašnjem delovanju, je reforma države i političkog sistema, uključujući i promenu državnih simbola i himne „koje bi svi građani ove zemlje osećali svojim“, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare lider te stranke Sulejman Ugljanin.

– Po svojoj sadržini, ova državna himna, odnosno himna srpskog naroda, predstavlja manifest velikosrpske militantne politike, koja isključuje sve druge narode i koja je direktan inspirator zločina genocida nad Bošnjacima u BiH i delimično u Sandžaku – ocenio je Ugljanin i dodao da izjave predsednika i ministra prosvete, Aleksandra Vučića i Branka Ružića, predstavljaju „grubo kršenje Ustava i zakona Srbije. Oni nemaju pravo na to, jer su zlonamerno zloupotrebljavaju državne funkcije“.

Lider SDA Sandžaka je istakao da su te „neprimerne izjave u službi direktnog zastrašivanja bošnjačke dece i prosvetnih radnika u Sandžaku, kako bi ih prisilili i uplašili da odustanu od svojih osnovnih ljudskih i nacionalnih prava“. On je poručio da sandžački Bošnjaci poštuju „srpski narod, njihov nacionalni identitet i njihovo pravo na himnu i smbole, ali nametanje srpske nacionalne himne deci bošnjačke nacionalnosti je najgrublji vid pokušaja asimilacije u cilju promene identiteta“.

Ugljanin je zaključio da Bošnjaci Sandžaka koji ima svoju himnu, usvojenu po Ustavu i zakonima Srbije i da su identitetska pitanja bošnjačkog naroda u isključivoj nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

13 reagovanja na “Sulejman Ugljanin: „Bože pravde“ manifest velikosrpske politike”

  1. Pitanje lojalnosti drzavi u kojoj covek zivi nije identitetsko, vec pitanje inteligencije. Podizanje regionalnih specificnosti na nacionalni nivo je destruktivno. Negiranje prava zajednicke drzave da ima zastavu i himnu je subverzivno. Tekst himne? Pa holandija i danas u himni pominje lojalnost spanskom kralju, i to nikome ne smeta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.