Sumnjam da će vlast tražiti isporučenje Mirjane Marković 1Foto: EPA/ SRĐAN SUKI

Srbija može tražiti izručenje Mirjane Marković radi izdržavanja zatvorske kazne, ali da bi se to dogodilo mora da bude ispunjeno nekoliko pretpostavki.

Pre svega, presuda protiv Marković mora postati pravnosnažna. U ovom trenutku imamo tek prvostepenu presudu Višeg suda, koju će u slučaju žalbe preispitivati Apelacioni sud. Dakle, postupak do pravnosnažnosti može potrajati još neko vreme , ocenjuje za Danas Sofija Mandić, pravnica i saradnica Peščanika, u odgovoru na pitanje da li bi, nakon presude bivšoj predsednice JUL-a, srpske vlasti, odnosno nadležno ministarstvo, trebalo da traži njeno izručenje iz Rusije.

Sagovornicu Danasa pitali smo u kom roku bi trebalo tražiti izručenje, na koji način se to radi i kako se postupa, inače, u slučajevima da država u kojoj se nalazi osuđenik odbije da ga isporuči.

– Ako i pretpostavimo da će pravnosnažnom presudom Marković biti osuđena, onda Ministarstvo pravde može tražiti njeno izručenje, ali samo ukoliko domaći sud takav zahtev ispostavi Ministarstvu. Srbija može tražiti i da Marković kaznu izdržava u zemlji u kojoj boravi, ali je i tu potrebno da budu ispunjene neke dodatne pretpostavke – da prvostepeni sud, uz pribavljeno mišljenje javnog tužioca, zatraži ovako nešto – objašnjava Sofija Mandić za naš list.

Ona dodaje da se na mogućnost izručenja Marković, ili njeno potencijalno izdržavanje kazne u Rusiji može sačekati još neko, možda i ne tako kratko vreme.

– Nakon toga, ostaće otvoreno pitanje da li će ovu mogućnost domaći pravosudni organi iskoristiti. Ako imamo u vidu to da Marković nije izručena tokom trajanja krivičnog postupka, ako imamo u vidu da joj je Rusija garantovala međunarodnopravnu zaštitu (pravo na utočište od političkog progona), sve to dodatno dovodi u sumnju da bi ona u narednom periodu zaista mogla biti izručena Srbiji – smatra sagovornica našeg lista.

Prema njenim rečima, ako tome dodamo da su predstavnici izvršne vlasti prethodnih godina već neskriveno uticali na ishode nekih postupaka prema osobama koje su svoje utočiste našle u Rusiji (slučaj Bogoljuba Karića i garancija Tomislava Nikolića o zastarevanju postupka), i u ovom slučaju možemo očekivati da odluka o sudbini molbe za izručenje bude doneta u istom krugu ljudi, sa verovatno sličnim ishodom – zaključuje pravnica Sofija Mandić za Danas.

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je juče vlast da javnosti saopšti dokle će se čekati i kada će tačno, konačno, zatražiti izručenje nekadašnje predsednice Jugoslovenske levice i supruge Slobodana Miloševića Mirjane Marković. Iz LSV očekuju da vlast u kontaktima sa Rusijom zatraži objašnjenje o tome kako je bilo moguće da zemlja sa kojom Srbija imao prijateljske i partnerske odnose pruža utočište i od 2008. godine azil osobi za kojom je Srbija raspisala Interpolovu poternicu. Marković je u Srbiji prvostepeno osuđena na kaznu od godinu dana zatvora zbog podstrekivanja na nezakonitu dodelu stanova.

Ubistva, pljačke, hiperinflacija… pitanja za Marković

U LSV ističu da je pored presude Mirjani Marković daleko važnije to što bi njeno izručenje puno pomoglo u rasvetljavanju političke pozadine ubistva Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića, pokušaja atentata na Vuka Draškovića i mnoga druga politička ubistva i progon političkih protivnika. „Sigurno bi nadležnim organima puno toga mogla da kaže i o iznošenju novca iz zemlje, švercu cigareta, ratovima i paravojskama, pljačkama društvene imovine, hiperinflaciji i mnogim izbornim manipulacijama“, piše u saopštenju LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari