Svečlja: Pojačano prisustvo policije na severu, građani da ostanu mirni 1Foto: Kosovo Online/YouTube/Printscreen

Ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja saopštio je da je povećanje broja policajaca na severu zemlje neophodno kako bi se u tom delu zemlje garantovala bezbednost.

Putem objave na Fejsbuku, Svečlja je naveo da Kosovska policija ima mandat i dužnost da obezbedi bezbednost, garantuje red i vladavinu zakona.

„Kosovska policija ima mandat i zadatak da obezbedi bezbednost, garantuje red i vladavinu zakona. Poslednjih dana, nakon uzastopnih oružanih napada na policijske službenike i građane na severu zemlje, neophodno je pojačati prisustvo policije u cilju obezbeđenja svih građana“, naveo je u postu na Fejsbuku, prenosi RTK2.

Dodao je i danas je pojačano prisustvo policije na severu Kosova.

„Molimo sve građane da ostanu mirni i sarađuju sa Kosovskom policijom koja se zalaže za red i bezbednost svih građana bez razlike“.

Policija Kosova je saopštila da će u narednim danima pojačati prisustvo na severu usled povećanja incidenata u tom regionu, gde živi većinska srpska zajednica.

Iz Vlade Kosova demantovali su pisanja u srpskim medijima da su na severu Kosova poslate specijalne policijske jedinice.

„Reč je samo o policiji, ne o nekoj drugoj jedinici“, izjavio je za RSE portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu.

U Leposaviću na severu Kosova se 8. decembra desio pokušaj pljačke predstavništa Narodne banke Srbije, trezora sa sedištem u ovoj opštini i tom prilikom je povređen radnik firme „Henderson“, koja prevozi novac za potrebe banaka.

Prethodno su 7. decembra bačene dve eksplozivne naprave u Severnoj Mitrovici a 6. decembra je došlo do incidenata u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, kada su demolirane kancelarije Centralne izborne komisije Kosova. Korišćeno je vatreno oružje i ručne bombe.

Policija Kosova navodi da kontinuirano prati i analizira dešavanja u zemlji, vrši stručne procene na osnovu kojih preduzima „neophodne, razumne i zakonite mere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari