Svečlja: Srbija "gazi" sporazum o registarskim tablicama 1Foto: printscreen / N1

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Dželal Svečlja, ocenio je danas da Srbija gazi sporazum o registarskim tablicama, postignut novembra prošle godine u Briselu.

On je na Fejsbuku napisao da je Direkcija Kosovske policije za granicu na nekoliko prelaza identifikovala automobile registarskih oznaka „KM“ koje Kosovo smatra nelegalnim, a čije je važenje registracije produženo u decembru 2022. godine.

„Srbija je na osnovu sporazuma u Briselu u novembru 2022. godine pristala da obustavi proizvodnju nelegalnih registarskih tablica i obnavljanje registracije postojećih. Na osnovu slučajeva na našim graničnim prelazima, Srbija je u potpunosti prekršila ovaj sporazum“, napisao je Svečlja.

Kazao je da je Kosovska policija nije dozvolila ulazak vozila s tim tablicama na Kosovo, shodno propisima i dogovoru postignutom u Briselu.

„U sličnim slučajevima (takvim) vozilima neće biti dozvoljeno da uđu ili rade na teritoriji Republike Kosovo, s obzirom na to da su nelegalna i da postoji dogovor o prestanku proizvodnje (KM tablica) ili njihovoj preregistraciji“, rekao je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Dodao je da vlasti pozivaju sve građane, vlasnike automobila sa takvim registarskim tablicama, da dođu u centre za registraciju na Kosovu kako bi svoje automobile registrovali sa zvaničnim registarskim tablicama „RKS“.

Prištinski mediji su danas objavili da je na prelazu Jarinje jednom sanitetnom vozilu zabranjen ulazak na Kosovo pošto je ima „nelegalne“ registarske tablice, čija je važnost produžena posle postizanje sporazuma Kosova i Srbije o tablicama.

Kosovo i Srbija su 23. novembra 2022. godine u Briselu postigli dogovor o registarskim tablicama, prema kojem je dogovoreno da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice s akronimima naziva kosovskih gradova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi s preregistracijom vozila.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, rekao je danas da kosovska policija na prelazima Jarinje i Brnjak krši sporazum u vezi sa srpskim registarskim tablicama i pozvao EU da reaguje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari