SZS: Nije normalno da je broj uhapšenih i osuđenih veći nego broj testiranih građana 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Savez za Srbiju ukazao je danas na to da je alarmantno stanje velikog broja uhapšenih i osuđenih građana bez adekvatne odbrane, u simuliranim suđenjima za vreme vanrednog stanja.

„Neka od tih suđenja, bez bilo kakvog pravnog osnova, odvijaju se preko skajpa. Broj ljudi koji je osuđen, ili se nalazi u pritvoru više je rezultat haotičnog stanja u obaveštavanju građana nego namere građana da krše naredbe tokom vanrednog stanja. Nije normalno da je broj uhapšenih i osuđenih veći nego broj testiranih građana, pa se stiče utisak da se pravac borbe protiv korona virusa odvija preko prekih sudova“, navodi SZS.

Dodaju da je pored neadekvatnog obaveštavanja zbunjujuće  i to što obaveze građana, na neprimeren i nepotpun način, saopštava predsednik Republike, iako za to nije nadležan.

„Uz to predsednik Republike i predstavnici Vlade daju izjave kakve kazne treba da budu za navodne počinioci krivičnih dela, što je nedopustivo. Zabrinjava i činjenica olakog određivanja pritvora, kao u slučaju Jovane Popović, iz Kikinde koja se nalazi u pritvoru u Zabeli i Ivana Berić iz Sombora, od kojih ni jedna nije bila obaveštena o obaveznoj samoizolaciji“, ističe SZS, dodajući da je sličnih primera na stotine.

Dominacija izvršne vlasti nad pravosuđem, kako dodaje SZS, nedopustiva je posebno u okolnostima vanrednog stanja. Savez za Srbiju zahteva puno poštovanje Ustava Srbije u pogledu nezavisnosti sudske, u odnosu na izvršnu vlast, što znači da sudije i tužioci treba da se oslobode pritiska pojedinaca iz izvršne vlasti.

„To znači da suđenja po hitnom postupku, preko skajpa u uslovima vanrednog stanja, uz zadate „parametre“ od strane izvršne vlasti, ne zadovoljavaju standarde nezavisnog sudstva, a pogotovu poštenog suđenja. Sudovi moraju odlučivati uz uzimanje u obzir prava okrivljenih, mogućnosti angažovanja sopstvenog advokata i uz dostupnost svih dokaza koje predočavaju okrivljeni. Ako je student ne mogu polagati ispite preko skajpa, nemoguće je da se na taj način realizuju suđenja, na kojima se izriču maksimalne kazne. U postojećem sistemu vanrednog stanja građani nisu adekvatno upoznati sa pravnim normama, a pogotovo oni koji su u zemlju ovih dana došli iz inostranstva, a na granici nisu dobili pisano obaveštenje o obaveznim merama karantina, njegovom trajanju i sankcijama za njegovo kršenje“, navodi SZS.

Dodaju takođe i da je tokom vanrednog stanja Ustavom je zabranjeno ograničavanje prava na pravično suđenje odlukama izvršne vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari