Tači: Amnestija kao deo sporazuma 1Foto: wikipedia

Među pregovaračima sa Kosova i iz Srbije postoji spremnost da amnestija za ratne zločine bude deo konačnog sporazuma između Prištine i Beograda, piše danas Koha Ditore, pozivajući se na pouzdane diplomatske izvore.

Ti izvori tvrde da bi amnestija obuhvatila obe strane, zbog čega bi bio ukinut specijalni sud za ratne zločine počinjene na Kosovu.

Iz kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija su poručili da bi sporazum sa Beogradom mogao uključiti „specijalne protokole“ i da bi među „specijalnim pitanjima“ mogli biti „amnestija i pomirenje“.

„Jedno je sigurno. Kosovo je demokratska država koja poštuje međunarodne konvencije i pravo. Tako da, ako bude sporazuma o amnestiji između dve zemlje, on može uključiti samo određene zločine i kažnjiva dela i ne može biti primenjen za ratne zločine, jer je to u suprotnosti sa međunarodnim pravom“, naveli su u Tačijevom kabinetu.

Konstatovano je da ni pod kakvim uslovima amnestija ne može da obuhvati osobe odgovorne za etničko čišćenje, mučenje ili silovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari