Tači autoritet Kosova u pregovorima sa Srbijom 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači biće autoritet Kosova u pregovorima sa Srbijom, usvojeno je danas u novom programu Vlade Kosova, prenosi Koha.

Kako se navodi, ulogu koju je kosovski predsednik zahtevao u dijalogu, nova kosovska vlada sa premijerom Avdulahom Hotijem, na čelu ponudila mu je drugog dana svog rada.

Tačiju je, koji je viđen kao „kum“ formiranja nove izvršne vlasti, ova uloga je priznata u programu Vlade Kosova, koji je danas usvojen, piše list.

„Stranke u dijalogu koje pregovaraju biće Vlada koja odgovara Skupštini, dok predsednik predstavlja zemlju na osnovu ustavnih nadležnosti“, navodi se u sedmom poglavlju programa vlade, koje se odnosi na dijalog između Kosova i Srbije.

Dokument u koji je Koha imala uvid, sadrži ukupno 58 stranica i samo u ovoj tački spominje ulogu predsednika Kosova. Nespremnost bivšeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija da prihvati Tačijevu ulogu u dijalogu, kako se navodi, je i dovela do rušenja njegove vlade.

U programu upravljanja bivše vlade, koju su formirali Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, predsedniku Kosova nije bila priznata nijedna uloga u pregovorima sa Srbijom. U tom dokumentu predsednik nije ni pomenut. U dokumentu, u kome su zacrtane smernice nove vlade, stoji da se neće prihvatiti kao rešenje opcija „korekcija granica“.

„Državni subjektivitet Kosova određen je Deklaracijom o nezavisnosti, Ustavom Republike Kosovo, mišljenjem Međunarodnog suda pravde. Stoga je teritorija Republike Kosovo jedna i nedeljiva i nijedna institucija nema mandat da pregovara o teritoriji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku Republike Kosovo“, navedeno je u programu Hotijeve vlade.

Na osnovu tog programa, pre početka dijaloga biće pripremljena platforma za ovaj proces, koja će precizirati ciljeve koji treba da se postignu konačnim sporazumom, pitanja koja treba uključiti, kao i izveštavanje i transparentnost tokom procesa postizanja sporazuma.

Dok Tači zahteva da se centar za dijalog preseli u Vašington, Vlada Kosova je u svom programu naglasila da ceni ulogu Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država kao nerazdvojnih za uspeh pregovaračkog procesa između Kosova i Srbije, kao i za sprovođenje eventualnog sporazuma, prenosi Kosovo Onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari