Tadić i Lečićeve Demokrate idu zajedno na izbore? 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Iako formalno ujedinjenje udruženja građana Demokrate Srbije sa Socijaldemokratskom strankom (SDS) Borisa Tadića nije zvanično potvrđeno, saradnja ovih organizacija traje već mesecima i velike su šanse da će oni nastupiti na zajedničkoj izbornoj listi na predstojećim izborima, kako nezvanično saznaje Danas.

Vest o ujedinjenju Demokrata Srbije, udruženja nastalog od otcepljenog krila Demokratske stranke koje je predvodio Branislav Lečić, sa Tadićevim SDS-om preneli su pojedini mediji, ali iz ovih političkih organizacija za Danas nisu mogli da potvrde da je došlo do „utapanja“ udruženja Demokrate Srbije u SDS, već su nezvanično negirali ujedinjenje i najavili da će izdati saopštenje u kome će objasniti kakva je priroda njihove saradnje.

Prema informacijama koje je objavio portal035.rs a preneo portal Direktno.rs blizak opoziciji, Lečićeve Demokrate trebalo je da kolektivno pristupe SDS-u, o čemu je doneta odluka na glavnom odboru stranke koju predvodi Tadić.

Ipak, do formalnog ujedinjenja, odnosno kolektivnog pristupanja nalik na ono koje se desilo kada su članovi SPAS-a Aleksandra Šapića pristupili Srpskoj naprednoj stranci, nije došlo, kako saznaje Danas iz izvora sa političke scene.

To međutim, ne isključuje intenziviranje saradnje koja između ovih organizacija traje već mesecima, naslućuju naši izvori.

„Skoro je izvesno da će Demokrate Srbije izaći na zajedničkoj izbornoj listi sa Tadićem i njegovim SDS-om na predstojeće izbore, ako i ne dođe do formalnog spajanja. Demokrate Srbije nemaju resurse da nastupaju samostalno i već su sarađivali sa SDS, tako da je takva odluka očekivana“, navode naši izvori.

SDS i Demokrate Srbije okupili su se oko zajedničke platforme o izbornim uslovima sa još nekoliko stranaka, zajedno su se pojavljivali na subotnjim protestima povodom rušenja zgrada na Vračaru koji su se organizovali poslednjih meseci, a Demokrate Srbije podržale su SDS po pitanju učešća u radnim telima za nadzor izbora što je dogovoreno u okviru međustranačkog dijaloga.

Poznanstvo i saradnja pojedinih članova postoji još iz vremena kada su svi bili deo Demokratske stranke.

Neka od istaknutijih imena među Demokratama Srbije su književnica Vida Ognjenović, bivši ministri Dragoslav Šumarac, Božidar Đelić, Slobodan Milosavljević, a predsednik ovog udruženja je Vojislav Janković. Janković, koji je bio dugodišnji član Demokratske stranke i saradnik ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, na funkciju predsednika je došao nakon što se Branislav Lečić povukao sa ovom mesta, usled skandala u kome je optužen za silovanje glumice Danijele Štajnfeld.

Nakon ovog skandala Lečić se povukao iz javnosti i političkog života i nepoznato je da li bi i kako on mogao učestvovati i saradnji Demokrata Srbije i SDS ali njegov povratak u politiku nije isključen, prema saznanjima Danasa.

„Iako je u prošlosti bilo spekulacija o ličnim animozitetima lidera, pre svega Tadića i Lečića, oni su odavno prevaziđeni te nema prepreka saradnji, pitanje je samo kako će na to uticati negativan imidž Lečića“, ukazuju naši izvori.

Sam Tadić je u februaru ove godine, govoreći o saradnji sa kolegama iz Demokratske stranke, naveo „ne odričem ni onih sa kojima sam radio u prošlosti kao što je, recimo, Branislav Lečić“.

Ni Demokrate Srbije nisu napravile jasan otklon od svog prvog predsednika i oni i dalje održavaju bliske odnose sa njim, tvrde naši izvori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari