Tadić: Imamo mi ‘Sanadere’ ovde, to su Vučić i Brnabić 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić i programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković izjavili su u emisiji „N1 direktno“ da je rezolucija Evropskog parlamenta važna, kao i to što se u njoj pominju konkretni slučajevi, odnosno afere o kojima se u Srbiji priča poslednjih godina, poput Jovanjice, rušenja u Savamali, ili dešavanja u vezi sa Telekomom.

Kako navodi N1, Tadić smatra da opozicija na sledeće izbore, ukoliko se za njih stvore fer uslovi, treba da ide u više kolona, dok Savković kaže da postoji nada da međustranački dijalog može da uspe, ali da je svestan da je ta nada „tanka“.

Poslanici EP usvojili su 25. marta izveštaj o Srbiji sa 538 glasova za, 69 protiv i 79 uzdržanih. Afere Krušik, Jovanjica, Telekom Srbija, kao i rušenje u Savamali, ostale su u izveštaju EP o Srbiji, nakon što je Evropski parlament na plenarnoj sednici izglasao drugi deo člana 24. Poslanici su, nakon zahteva Evropske narodne partije, glasali o ovom članu “po delovima” (split vote), a sva tri su na sednici usvojena, piše EWB. Drugi deo, u kom se ove afere pominju, izglasalo je 407 poslanika EP za, dok je protiv bilo 198. U konačni tekst izveštaja uključena je i osuda napada na portal KRIK i nevladinu organizaciju CRTA, prenosi EWB.

Tadić je rekao da je važno što se konkretni slučajevi pominju u rezoluciji Evropskog parlamenta, ali da to nije prvi put.

– EP je uvek sagledavala kakvi su problemi vezani za korupcionaške afere, i to nije posebno iznenađenje, ali je ovog puta akcenat jasno postavljen, jer je u javnosti uspeo pokušaj obnarodovanja tih afera, da se pokaže u kojoj meri je ukradena država od građana, da se vidi ko krade njihov novac na organizovani način koji ima snažnu podršku stranke na vlasti, istakao je Tadić.

Prema njegovom mišljenju, EU će nastaviti da preko svojih institucija insistira na tome da se ove afere razreše.

– Međutim, za sada vlast njima prilazi na lakonski način. Nijedna afera nije rešena, bez obzira na sudski postupak o Jovanjici. Sve mora da se razreši, naglasio je Tadić.

Marko Savković je rekao da svaka zemlja koja želi da postane članica EU mora da razreši najkrupnije afere i dodao da očekuje da će EU i dalje insistirati na ovome, na razrešenju afera. Jer, kako je naveo, ne možemo da govorimo o vladavini prava dok se ne reše afere.

On je podsetio da je Hrvatska ušla u EU nakon što je privela kraju aferu Sanader.

– Ne mislim da postoji srpska verzija afere Sanader. Mi imamo nekoliko otvorenih afera, i ja ih ne bih rangirao. Govori se i o situaciji sa Savamalom, koja nije razrešena, i o ostalim, sve zajedno, rekao je Savković.

Tadić se, međutim, ne slaže s njim.

„Svi ti slučajevi koji se pominju u ovom izveštaju, mogli su da budu deo i nekih prethodnih. Nije sad nastala Jovanjica, Savamala… Imamo mi ‘Sanadere’ ovde, to su Vučić i Brnabić, jer kriminal kreće od vrha…U naše vreme je taj kriminal kretao od kriminalaca i pojedinih tajkuna, sada nema jasne razlike između partije na vlasti i organizovanog kriminala“, kazao je Tadić.

Opširnije čitajte na portalu N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari