Tadić: Opoziciji će biti potrebno 1,5 do 2,25 miliona glasova za smenu vlasti 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Potpredsednik Narodne stranke (NS) Siniša Kovačević izjavio je danas da u najavljenim pregovorima o izbornim uslovima uz posredovanje EU „nema mesta onima koji nisu izdržali moralnu probu i polakomili se“ na izborni cenzus smanjen pred poslednje parlamentarne izbore u junu prošle godine.

„Upravo zato što nam je potreban svaki glas trebalo bi napraviti distancu prema njima. Duboko sam ube]en, bar poznajući biračko telo NS, da će biti daleko veći broj razočaranih koji će odustati od glasanja za udruženu opoziciju jer smo prihvatili one kojima je (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić skupljao, a (lider pokreta SPAS) Aleksandar Šapić overavao potpise“, rekao je Kovačević u emisiji Utisak nedelje.

Kovačević je dodao i da NS smatra da njoj ta vrsta „pronevere“ ne treba i da nije moguće verovati „ako vas je neko već jednom neko proneverio“.

„Mi imamo legitimno pravo da branimo svoju poziciju i da onima koji su pre 14 minuta izneverili dogovor kažemo ‘hvala lepo'“, dodao je Kovačević.

On je naveo i da je tadašnji predsednik Pokreta slobodnih gra]ana (PSG) Sergej Trifunović u sali Doma sindikata, gde se održavao predizborni skup opozicije koja je nameravala da bojkotuje izbore, „pobrao ovacije“ porukom upućenoj Vučiću „da će se igrati sam i da mu ne pada na pamet da iza]e na izbore“.

„Onda je sutra ili prekosutra vukao na Zelenom vencu ljude za rukav (tražeći potpise gra]ana za učešće na izborima)… On je napravio proneveru, i to ima političku cenu koja se mora platiti“, rekao je Kovačević, i dodao da onaj ko se „ogreši o tu vrstu moralnih normi napušta politiku, osim ako nije u državi poput Srbije i Moldavije“.

Na stav predsednika Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisa Tadića, koji je ocenio da PSG i Nova stranka nisu izgubili „moralno pravo“, Kovačević je rekao onda treba da ih „vodite sa sobom“.

„Uvažavam vašu hristijansku potrebu za oprostom. Praštajte, to je vaše pravo, ali nemojte nametati ideju o opštem oprostu kao opštu političku pragm… Postoje situacije u kojima se mora držati do reči. Čovečanstvo i nebeski svod se drže na principima i na rečima, ni na čemu drugom. Ako imate potrebu da ljudima koji bi trebalo da glasaju za vas pošaljete poruku da ima nade zato što ima čestitosti i morala, onda držite reč“, zaključio je Kovačević.

Boris Tadić je ocenio da će opoziciji biti potrebno 1,5 do 2,25 miliona glasova za smenu vlasti Srpske napredne stranke (SNS), da su za to potrebni glasovi svih građana koji su protiv nje, a da zbog toga opozicija nema prava da se lišava „ni jednog jedinog glasa“.

On je naveo da među strankama koje su učestvovale na prethodnim izborima postoje one koje se „nikako ne mogu optuživati za saradnju s SNS-om“, kao i da je „filozofija izdajstva“ koju zastupaju pojedine partije koje su bojkotovale izbore „uništio Srbiju 90-ih godina“.

„Oni koji se olako lišavaju jednog glasa mogu lako da dovedu nekog novog Vučića na vlast. Ne može se voditi politika bez morala, ali kada god smo (pobeđivali) u društvu sa ovakvom strukturacijom birača, kada je dve trećine (njih) desno orijentisano, vi morate da budete krajnje fleksibilni“, ocenio je Tadić.

On je dodao i da predstavnici stranaka koje su bojkotovale izbore koji žele da drugim opozicionim opcijama oduzima moralno pravo krajnje kontraproduktivno.

„(Tako) ćemo ponovo doći u poziciju da izgubimo izbore. Iza ideje bojkot stranaka se krije fenomen izdaje… Kada se uđe u filozofiju izdajstva, tada se ulazi u slom demokratije, tada se ruše svi demokratski principi. Važno je da niko ne postavlja moralne standarde. PSG nije stranka koja je je meni bliska. Ali ona je protiv Vučića, isto kao i (Nova stranka) Zorana Živkovića“, kazao je Tadić.

Profesor i član Skupštine slobodne Srbije Čedomir Čupić rekao je da organizacija koju predstavlja ne treba da deli lekcije bilo kome, već da treba da omogući povezivanje opozicije i „pronađu zajedničke imenitelje“, zato što ocenjuje da je „u Srbiji stradalo poverenje“.

„Kada nema poverenja, ljudi su u velikoj opasnosti, njihove oči se pretvaraju u puškarnice. Mi imamo nepoverenje građana prema vlasti, građana i opozicije, ali i među samim građanima. Stvaranje proistojnih uslova za izbore, koji ne bi bili upitni, su vrednosno, a ne ideološko pitanje“, smatra Čupić.

On je ipak naveo da vlast prevremene izbore raspisuje zbog „bojkot-opozicije“, zbog čega političke opcije koje nisu „glavni dogovor treba da se postiže“ sa strankama koje nisu učestvovale u poslednjem izbornom procesu.

„Ovim partijama koje su dokazale doslednost, njima se (druge stranke, koje su učetvovale na izborima) mogu pridružiti, ali se ne mogu osećati potpuno ravnopravno i da diktiraju uslove. Bojkot stranke su te koje treba da se polako okupljaju“, kazao je Čupić.

Govoreći o međusobnim optužbama pojedinih članova opozicije, koji su u prošlosti sarađivali ali se i sukobljavali, Čupić je naveo da odnose treba ostaviti po strani do „trenutka kada su se održali poslednji izbori“.

Dodao je i da je najbolje rešenje da pregovore s predstavnicima vlasti i EU o izbornim uslovima zato treba da vode dva nestranačka pregovarača, a da se sve strane nakon njih obavežu na poštovanje ostignutih uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari