Tadić: Ozbiljan problem za državu kada predsednik preti da će objaviti bezbednosne dopise o bilo čijoj deci u TV emisijama 1foto FoNet Aleksandar Barda

„Ne ulazim u motive Aleksandra Vučića, zbog kojih sinoć u emisiji Ćirilica na TV Hepi nije izneo dopise kao što je najavio, ali da je to učinio u potpunosti bi se izjednačio sa onim što napada. Moguće da je shvatio da bi to bilo potpuno očigledno“, kaže za Danas Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, komentarišući odluku Vučića da odustane od obelodanjivanja pedesetak dokumenata o putovanjima Tadićeve porodice.

Tadić podseća da je na objavljen dopis o kretanju Vučićevog sina reagovao čim je dobio pitanje medija, konkretno Danasa.

„Dakle, potpuna je laž da sam, kao što on tvrdi, ćutao dok on nije “pripretio” objavljivanjem dopisa o mojoj deci. Ponavljam ono što sam već i rekao – da je objavljivanje dopisa o kretanju njegovog sina skandal, ne samo zato što je time ugrožena bezbednost stićenog lica, već je to ozbiljan diplomatski i bezbednosni skandal u odnosu druge države prema državi Srbiji. Takav skandal zahteva ozbiljnu istragu i institucionalnu reakciju i ne bi nikako smeo da se završi na Vučićevoj ličnoj reakciji i TV emisijama“, napominje bivši predsednik.

Dodaje da reakcija Srbije ne bi smela da zavisi od Vučićeve lične odluke kako će se on privatno odnositi prema tome, već bi nadležne institucije morale da samostalno reaguju, a Vučić bi u ime države trebalo prvenstveno da reaguje kao predsednik države.

Na pitanje kako gleda kako gleda na Vučićevu ocenu da je on nekorektan čovek koga je više puta zaštitio, Tadić kaže da ne želi da komentariše šta Vučić misli o njemu.

„To me ne zanima i ne vidim zašto je uopšte za javnost bitno šta Vučić misli kakav sam ja čovek. Ali ono što znam je da sam na ovo reagovao čim sam saznao i dobio pitanje medija i uvek bih reagovao, a nisam primetio da je Vučić ikada reagovao na slične stvari, ili čak direktne i javne pretnje klanjem koje su mi upućivane i iz skupštinskih klupa od strane njemu bliskih ljudi“, napominje sagovornik Danasa.

Podseća da bi prava sve dece morala biti jednako zaštićena, bez obzira na to ko je popularniji.

„A nisam siguran ni čime meri tu popularnost, ali ono što je svakako istina da se ja kao predsednik države nisam svakodnevno obraćao javnosti u višesatnim emisijama i konferencijama za novinare. Što se tiče njegovih “pretnji” da će objaviti dopise, to svakako nije nikakvo pitanje hrabrosti, niti nešto čega bi ja trebalo da se plašim, iako on očigledno misli suprotno“, napominje Tadić.

Međutim, prema njegovim rečima, to je nešto čega bi trebalo da se uplaše svi građani Srbije.

„Jer kada predsednik države najavljuje kako će objavljivati bezbednosne dopise o bilo čijoj deci u TV emisijama i da to čini kao odmazdu spram toga šta on smatra ko je korektan, a ko nije, onda je to zaista ozbiljan problem za državu i za građane, a ne za mene lično“, zaključuje bivši predsednik Srbije u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari