"Znak da smo kao država u problemu": Sagovornici Danasa o premijerkinoj najavi dolaska Takera Karlsona u Srbiju 1Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV; Antonio Ahel/ATAImages

Premijerka Srbije Ana Brnabić je nakon susreta sa američkim novinarom Takerom Karlsonom na Samitu svetskih vlada u Dubajiu najavila njegov dolazak u Srbiju sredinom godine, te navela da ovaj novinar ceni predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Sagovornici Danasa smatraju da dolazak ovog američkog novinara i mogući intervju sa Vučićem ne treba nikoga da začudi i da to treba posmatrati kao jasan indikator za trenutnu političku situaciju u Srbiji.

Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani kaže da se boji da niko drugi ne bi ni došao nakon decenbarskih izbornih mahinacija.

– Uopšte me ne čudi što će posle Putina Karlson intervjuisati Vučića. Još da ode jedan čas do Budimpešte i razgovara sa Orbanom i trio fantastiko demokratije, ljudskih i gradjanskih prava i slobodnih izbora je kompletiran – rekao je Kostreš.

Naveo je da je odlazeća premijerka očigledno sebi dodelila ulogu “aferim efendije” u Vučićevoj administraciji jer joj ništa drugo nije preostalo i da smatra da nije bolje ni zaslužila.

Bojan Pajtić, profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, naveo je da Taker Karlson želi da njegovi intervjui budu gledani i zato bira kontroverzne i autoritarne političare kao sagovornike.

– Prvo Putina, pa Vučića. To što je Vučić interesantan sagovornik Karlsonu znači samo to da smo kao država u problemu – reako je Pajtić

Pajtić je objasnio da je slučaj da nam je predsednik čovek koji nije na čelu korupcionaške hobotnice, koga Evropa ne prezire kao autokratu, koji zna i za drugačiji narativ osim nasilničkog, Karlsonu kao novinaru ne bi bio zanimljiv kao sagovornik, ali da bi Srbija bila neuporedivo bolje mesto za život.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, konstatovao je da ovaj potez predsednika Aleksandra Vučića ne predstavlja nikakvu novinu i da on pred svake izbore u Sjedinjenim Državama traži kontakte sa ljudima za koje procenjuje da bi mogli da mu obezbede lični prolaz do centra odlučivanja i da za postizanje ovog cilja „ne žali pare“.

– On te kontakte koristi ne za državni interes, već za zaštitu vlasti i kriminalne grupe koju predvodi. Setimo se da je nekada plaćao Hilari i Bila Klitnona, već duže vreme plaća Grenela, a sada je preko šeika Bin Zajeda uspeo da napravi link ka Karlsonu u nadi da će mu to biti ulaznica za Trampa – rekao je Parović.

karlson
Miroslav Parović; foto: Vojin Radovanović/Danas

Parović je sugersiao da, za razliku od prethodnih situacija ova dosta složenija, te da bi Vučić na ovaj način „mogao da se zapetlja u te svoje korupcionaške šeme“.

Podsetimo, američki novinar Taker Karlson najširoj javnosti postao je poznat nakon intervjua sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari