"Tata ti je kriminalac" je novo infantilno Miloševićevo "malo morgen": Sagovornici Danasa o Vučićevoj poruci Kurtiju 1Photo: Milos Tesic/ATAImages

Povodom nedavnog hapšenja Miluna Milenkovića Luneta na severu Kosova, koji je od strane kosovskih vlasti označen kao pripadnik kriminalne grupe i osumnjičeni za nedavne napade na pripadnike Kfora, Vučić je, obraćajući se javnosti u nedelju, 18. juna, poručio premijeru Kosova i tamošnjem ministru unutrašnjih poslova: „Tata ti je kriminalac“.

On je najpre podsetio da su Albin Kurti i Dželjaj Svečlja o uhapšenom Srbinu rekli da je „kriminalac“.

„Kriminalac ti tata. I tebi Kurti i tebi Svečlja. Sram vas bilo“, poručio im je Vučić.

Zoran Kesic 07.06.2022. foto Stanislav Milojkovic
foto Stanislav Milojkovic

Zoran Kesić, voditelj emisije „24 minuta“ kaže za Danas da Vučić sve više imitira Slobodana Miloševića.

– Čuli smo da pohvalno govori o Slobi, priseća se kako je Miloševiću „bilo krivo sto mladi Vučić nije u SPS-u nego u radikalima“, pa onda organizuje kontramiting, pa poziva na jedinstvo, pa su ljudi na ulicama ponovo neka „šačica hijena i lešinara“, pa parafrazira „ne ruše oni Srbiju zbog Miloševića, nego Miloševića zbog Srbije“ i konačno šta bi bilo to „tata ti je kriminalac“ nego novo infantilno Miloševićevo „malo morgen“ – zaključuje sagovornik Danasa.

"Tata ti je kriminalac" je novo infantilno Miloševićevo "malo morgen": Sagovornici Danasa o Vučićevoj poruci Kurtiju 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Jovana Gligorijević, novinarka Vremena ističe za Danas da je izjava predsednika Srbije – „Kriminalac ti je tata“ – bio trenutak u kojem je isključila TV i prestala da sluša Vučićevo obraćanje.

– I sama sam, kao i svi, sklona opuštenom izražavanju, ali “kriminalac ti tata” neironično izgovara predsednik države u vrlo teškom i ozbiljnom trenutku za zemlju. Uz sve što nam svakodnevno priređuje, Vučić sada demonstrira i infantilno ponašanje, u vreme kad nam treba zreo, ozbiljan pristup stvarima. Dok vam odgovaram na pitanje, krećem se ka administrativnoj liniji sa Kosovom, ne znam da li će nas pustiti da je pređemo, ali ako bude problema, možda probamo da kažemo “kriminalac ti tata”, pa nas pokunjeno puste – kaže sagovornica Danasa.

Prema rečima Dragana Popovića, direktor Centra za praktičnu politiku, Aleksandar Vučić pokušava dodatno da dramatizuje ionako komplikovanu situaciju na Kosovu.

"Tata ti je kriminalac" je novo infantilno Miloševićevo "malo morgen": Sagovornici Danasa o Vučićevoj poruci Kurtiju 3
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/DS)

– Zahvaljujući i sopstvenim, ali i neodgovornim i nepromišljenim potezima Kurtijeve vlade pružena mu je prilika da po starom dobrom običaju raspaljuje strah i neizvesnost kod ljudi. Uplašeni ljudi, zabrinuti za sopstvenu i bezbednost svojih porodica idealan su rezervoar glasova za svakog autokratu, pa tako i za Vučića – kaže Popović.

Infantilne poruke poput „Kriminalac ti tata“, dodaje, trebalo bi da pojačaju utisak da je situacija vanredna i da se predsednik brine za sopstvene građane, čak i više nego u redovnoj situaciji.

– U pitanju je jeftin igrokaz i glumatanje kojem je Vučić inače sklon, samo su sad ulozi mnogo veći. Podizati tenzije u javnosti u ovakvoj situaciji može da se pokaže kao veoma opasno za ljude koji žive na Kosovu, ali i u pograničnim delovima Srbije – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari