Tatjana Manojlović: Bio je ovo trenutak istine u kome je Vučić priznao da mu više ni u sopstvenoj stranci ne veruju 1Foto: Beta/Miloš Miškov

„Toralitarnim sistemima svojstvena je ona vrsta javnog mnjenja koja predstavlja organizovano javno laganje, govorila je Hana Arent.

I tu demonstraciju mogli smo videti na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom, koje su javno dobro i prigrabile, jer imaju domaći zadatak da verno služe održanju fatamorgane“, napominje za Danas Tatjana Manojlović, poslanica Demokratske stranke komentarišući višesatno gostovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na TV Hepi.

Ona ističe da tamo gde nema političke slobode, nema ni javnosti, ni pluralizma, ni slobode mišljenja i govora. Na njihovo mesto se instalira politička agitacija i propaganda. I to je tako u svim nedemokratskim društvima, naročito u totalitarnim i autoritativnim sistemima. Iznad potčinjenih glodura i redakcija je agitprop.

“ Kod nas je sve to sjedinjeno u jednoj osobi, koja nosa sa sobom kinesku tablu, leti od televizije do televizije i opsenari… Loša gluma, promene raspoloženja svojstvene bipolarnom sindromu, to je ono čemu svedočimo tokom poslednjih Vučićevih monodrama, u kojima voditelji predstavljaju samo deo scenografije“, ističe Manojlovićea.

Dodaje da zato ne iznenađuje što se Srbija nalazi na 16. mestu zemalja u kojima je u poslednjoj deceniji zabeležen dramatičan pad sloboda, između Avganistana i Mjanmara.

„Uostalom, politički teoretičari su mnogo pre Vučića surogat demokratiju, odnosno njen privid definisali antiparlamentarizmom, odbacivanjem javne debate i javne diskusije o opštim poslovima države. Cezaristička vlast se oslanja upravo na teatar apsurda koji samoproizvodi, a pripisuje ga drugima. Baš kao Vučić u ovom gostovanju u Ćirilici, gde je zapravo bio domaćin, ali groteskan“, napominje agovornica Danasa.

Kamo sreće, kako kaže, da Vučić ima bar malo šarma od junakinja popularnih „Očajnih domaćica“. Pa da čovek sebi može da opravda ukradeno vreme, posvećeno ovoj tragikomediji.

„Najjači utisak je ,ipak, trenutak istine, gde mu se otelo priznanje, da mu više ni u sopstvenoj stranci ne veruju“, zaključuje Tatjana Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari