Tea Vukadin: Niko nam nije ponudio izvinjenje 1Foto: BETAPHOTO DRAGAN GOJIC

Pokret Jedan od pet miliona spreman je da učestvuje na sledećem sastanku opozicije gde će se razgovarati o saradnji i ujedinjavanju ali očekuju da ovaj put dobiju zvanični poziv lidera Socijaldemokratske strane Borisa Tadića, s obzirom da je Tei Vukadin, predstavnici pokreta, bio onemogućen ulaz na prvi sastanak.

Tea Vukadin je u razgovoru za Danas objasnila da je i dalje veoma zbunjena što joj nije bilo dopušteno da prisustvuje sastanku koji se održao u sredu iako je, nakon javnog poziva Borisa Tadića, ona njegovoj organizaciji poslala mejl u kome najavljuje da će učestvovati.

– Mi smo uredno poslali mejl da se najavimo da će doći neko od naših članova nakon što smo videli poziv koji je Tadić uputio preko medija, mislili smo da je to dovoljno. Niko nam nije ponudio izvinjenje što nismo primljeni na skup, ali i dalje smo spremni da saslušamo šta bivši predsednik države ima da kaže na osnovu svog višegodišnjeg političkog iskustva, ističe Vukadin dodajući da na neki naredni sastanak neće otići niti se najavljivati ukoliko ne dobiju poziv od organizatora.

Ona naglašava da pokret Jedan od pet miliona ostaje otvoren za sve vidove saradnje jer je ideja o ujedinjavanju opozicije nešto što zagovaraju već duže vreme.

– Mi smo već pozivali da se ujedine opozicione organizacije ali na svim nivoima, to znači da svi lokalni odbori moraju da sarađuju i da to bude kompletno udruživanje a ne samo saradnja lidera na papiru, ističe Vukadin.

Takav vid ujedinjenja opozicije, kako ocenjuje Vukadin, mnogo je značajniji od razgovora o tome da li će se na izbore ići u dve ili više kolona, što se nametnulo kao tema na održanom sastanku.

– Mi smo pričali o tome da li treba ići u više kolona, sve su to dobre zamisli a vidimo i dobar primer u Crnoj Gori gde su tri kolone uspele da se ujedine, ja se nadam da to može da se primeni i kod nas. Ono što je najvažnije za naš pokret jeste da želimo da promenimo ceo sistem, ne samo ovaj režim. Nije problem samo Aleksandar Vučić i njegovi poltroni na vlasti već ceo sistem koji ugnjetava ljude, ističe Vukadin i dodaje da će među glavnim ciljevima Jedan od pet miliona u narednom periodu biti borba da to promene.

Podsetimo, Tea Vukadin pripada grupi mladih aktivistkinja sa protesta protiv vlasti 2018/2019. koji su se početkom ove godine razišli sa Savezom za Srbiju.

Za razliku od stranaka i članova SZS koji su bojkotovali izbore na svim nivoima, pokret Jedan od pet miliona je učestvovao na parlamentarnim, osvojivši 0,63 odsto glasova, odnosno 20.265 glasova.

To je nešto lošiji rezultat od toga koliko je osvojio novi i krajnje desni Pokret Levijatan – Živim za Srbiju, koji je dobio 0,7 odsto ili oko 22.691 glas.

Ipak, Jedan od pet miliona prošao je na izborima bolje od lista na kojima su bili dosada poznata politička lica – Koalicija za mir Čedomira Jovanovića je osvojila 0,32 odsto, odnosno 10.158 glasova, dakle samo 158  više od 10.000, što je broj potpisa podrške potrebnih da bi se uopšte kandidovalo na izborima.

Manje glasova od broja potpisa za kandidaturu imali su i blok Velimira Ilića, Momira Stojanovića i Miroslava Parovića – 0,24 odsto ili 7.873 glasova, te koalicija Narodna stranka – Zelena stranka Zorana Živkovića i Gorana Čabradija sa 7.805 glasova.

Podsetimo, na ovim izborima nevažeći listići su prošli cenzus spušten sa pet na tri odsto, bilo ih je 118.155 ili 3,76 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari