U Americi se održava dan sećanja na vojnike, u Zvečanu Arsenijević nudio slatkiše pripadnicma KFOR 1Printskrin Fejsbuk /Aleksandar Arsenijević

U Sjedinjenim Američkim Državama danas se obeležava državni praznik Dan sećanja, kojim se odaje pošta Amerikancima stradalim u ratovima tokom celokupne američke istorije. Ovaj dan se obeležava i u Prištini, i to u jeku rasplamsale krize na Severu Kosova, gde su se po prvi put, posle više godina posleratne istorije međunarodnog prisustva na Kosovu, u tri opštine rasporedile jake snage KFOR-a, i to američkog, piše Kossev.

One, uz mađarske vojnike, trenutno razdvajaju Srbe od specijalnih snaga kosovske policije.

Građani su se okupili jutros ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, u pokušaju da zaposleni uđu u njih i nastave sa radom, nakon što ih je u petak zauzela specijalna kosovska policija.

KFOR u Zvečanu šatl kanalima pregovara sa Srbima i specijalnim jedinicama u zauzetoj opštinskoj zgradi u Zvečanu.

U Prištini američki ambasador je takođe na šatl sastancima. Prvo se u zgradi EU sastao sa dva gradonačelnika iz Zvečana i Zubinog Potoka – Iljirom Pecijem, i Izmirom Zećirijem, dok se na nastanku nisu pojavili, iako su bili pozvani gradonačenici Leposavića i Severne Mitrovice, Ljuljzim Hetemi i Erden Atić.

Hovenijer je potom otišao na sastanak sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, dok su dvojica gradonačelnika ostala u susednoj zgradi EU.

Situacija je zabrinjavajuća, ocenio je Hovenijer ne znajući odgovor na pitanje zašto se dvojica gradonačenika iz Samoopredeljenja nisu odazvala sastanku.

Na kosovskog premijera obrušila se lavina snažne osude zbog jednostranog poteza dovođenja specijalnih jedinica u prošli petak, eskalacije tenzija i destabilizacije na Severu, te podrivanja dijaloga. Međutim, kosovske vlasti se ne povlače, čak i nasuprot američkih reakcija snažnih osuda i zahteva, u koje se uključio i sam državni sekretar Entoni Blinken.

U jeku ove krize i kosovska i američka strana obeležavaju Dan sećanja, piše Kossev.

Aleksandar Arsenijević, lider GI Srpski opstanak, obavjio je na svom Fejsbuku nalogu snimak kako, u znak dobre volje, nudi pripadnicima Kfora koji okružuju opštinu Zvečan slatkiše i kako oni odbijaju da uzmu.

Sve informacije o tenzijama na Kosovu pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari