"To je očigledno uradio na zahtev Vučića": Sagovornici Danasa o molbi premijera Mađarske da Beograd oslobodi uhapšene kosovske policajce 1Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Premijer Mađarske Viktor Orban zamolio je tokom zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija pusti trojicu uhapšenih kosovskih policajaca, a naši sagovornici taj postupak komentarišu i kao uslugu Srbiji.

Pravnik i aktivista iz Kosovske Mitrovice, Marko Jakšić, smatra da je Orban to „očigledno uradio na zahtev Vučića“.

„To je očigledno uradio na zahtev Vučića, da ga on kao prijatelj i saveznik Srbije navodno zamoli upozoravajući na moguće posledice. Još jedna Vučićeva manipulacija za unutrašnju upotrebu koja treba da posluži za pravljenje dimne zavese zbog skorog oslobađanja policajaca. Još jedne u nizu nedoslednosti u vezi problema Kosova“, kaže Jakšić.

"To je očigledno uradio na zahtev Vučića": Sagovornici Danasa o molbi premijera Mađarske da Beograd oslobodi uhapšene kosovske policajce 2
foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

Politički analitičar iz Prištine, Fadil Ljepaja, slično Jakšiću, ocenjuje ovaj postupak „dobrom uslugom Srbiji i Vučiću“.

„Bez obzira na razloge na koje se Orban poziva, ipak je to dobra usluga Srbiji pa i Kosovu jer je g. Vučiću lakše da se povlači časno iz situacije, kad su izgleda vojska i policija Srbije izmakli kontroli i počinili greške koje su mogle da ruše sve što je postignuto zadnjih meseci u okviru briselskog i Ohridskog sporazuma. Ja mislim da EU i SAD shvataju da gospodin Vučić ne kontroliše potpuno vojsku, policiju, bezbednosne agencije pa i ostale grupe sa interesom da izazovu sukob i odvuku Srbiju sa dijaloga i evropskog puta“, kaže Ljepaja.

"To je očigledno uradio na zahtev Vučića": Sagovornici Danasa o molbi premijera Mađarske da Beograd oslobodi uhapšene kosovske policajce 3
foto: Printscreen/YouTube/DTV Official

Narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri, Boško Obradović, poručuje da, iako Mađarsku s Orbanom na čelu smatra prijateljskom državom, nema potrebe da se mađarski premijer međa u unutrašnja pitanja Srbije.

„Mađarsku na čelu sa Viktorom Orbanom doživljavam kao prijateljsku državu od koje se može mnogo naučiti kada je u pitanju zaštita suvereniteta i porodičnih vrednosti. Međutim, nema potrebe da se mešaju u naša unutrašnja pitanja, kao što se mi ne mešamo i ne treba da se mešamo u njihova“, smatra Obradović.

Boško Obradović
foto FoNet/Medija centar

Narodna poslanica pokreta Ne davimo Beograd, Biljana Đorđević, ukazuje da Orban koristi svoj uticaj u Srbiji.

„Orban koristi svoj uticaj u Srbiji, gde postoji prijateljstvo dva autoritarna lidera Vučića i Orbana, kako za ekonomski interes onih koji su povezani sa njegovom partijom tako i za politički interes da se postavi kao medijator između Srbije i EU odnosno istakne značaj Mađarske, inače za mnoge parija države u EU zbog sopstvene autoritarnosti i nepoštovanja demokratije i vladavine prava“, kaže Đorđević.

"To je očigledno uradio na zahtev Vučića": Sagovornici Danasa o molbi premijera Mađarske da Beograd oslobodi uhapšene kosovske policajce 4
foto FoNet Milica Vučković

Premijer Mađarske Viktor Orban juče je na konferenciji za medije na Paliću pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da trojica privedenih kosovskih policajaca budu oslobođena.

„Pratimo događaje na Kosovu vrlo pomno i vidimo šta se radi Srbima. Ja te s poštovanjem molim predsedniče, dragi Aleksandre da dobro razmislite o tome, neprijatelji Srbije jedva čekaju da vam naude, mislim da bi bilo dobro da poslušate preporuku Mađarske i tu trojicu Albanaca vratite Kosovu, mislim da bi Vam to pomoglo, zbog toga te molim da razmisliš o tome“, rekao je na konferenciji za medije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari