Funkcioner Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je juče da je od 186 lokalnih odbora te stranke više od sto podržalo zvaničnu partijsku politiku Vojislava Šešelja.

. On je ocenio da „nema dileme“ da će SRS ostati jedinstvena i čvrsta partija i da će „šteta koju je odlaskom naneo doskorašnji zamenik predsednika Tomislav Nikolićbiti mala“.

Na današnjoj sednici Centralne otadžbinske uprave razmatraće se zahtev Predsedništva radikala da se iz te partije isključi Nikolići poslanici koji su prešli u novoformirani poslanički klub „Napred Srbijo“. Ti poslanici imaće priliku da odgovore na optužbe da su prekršili stranački statut, a Nikolićse osim toga tereti i za iznošenje stranačke dokumentacije van stranačkih prostorija.

Todorovićje rekao da se Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, još nije izjasnio povodom raskola što, po njemu, znači da će ostati na svojoj dosadašnjoj funkciji. Todorovićje pozvao poslanike koji su pristupili Nikolićevom poslaničkom klubu da se na današnjoj sednici vrate pod okrilje dosadašnje partije i dodao da, u tom slučaju, neće snositi nikakve posledice.

Gradski odbor SRS-a u Beogradu isključio je juče iz članstva stranke Ljiljanu Miladinovići Borislava Pelevića zbog „napuštanja poslaničke grupe SRS u Skupštini Srbije i davanja izjava u javnosti suprotnih politici SRS“. Kako se navodi u saopštenju tog odbora SRS, odluka je doneta jednoglasno.

Uprkos zvaničnim ocenama Okružnog odbora SRS-a u Nišu da „u stranci nema podela“, juče je saopšteno da su pojedini funkcioneri stranke podneli ostavke u znak podrške Tomislavu Nikoliću, kao i da je tim povodom u jednom od centralnih opštinskih odbora došlo do fizičkog obračuna.

Na vanrednoj sednici Opštinskog odbora SRS-a u gradskoj opštini Pantelej preksinoćje došlo do fizičkog obračuna, zbog kojeg je niška policija privela dve osobe. Predsednik ovog odbora SRS-a Slaviša Tasićrekao je juče da je zakazao sednicu kako bi se „razjasnila situacija i zauzeo stav“, pošto posle odlaska Nikolića iz SRS-a „vlada konfuzija“. Sednica nije održana zbog „upada“ grupe članova SRS-a koji podržavaju Vojislava Šešelja.

– Oni su najpre negodovali, vređali i gurali prisutne članove odbora, a potom su ispred zgrade fizički napali potpredsednika odbora Bratimira Vasiljevića, zbog čega je intervenisala policija. Pošto moramo doneti odluku o tome šta ćemo dalje, ponovo ću zakazati odbor, ali sam većzatražio da policija obezbeđuje tu sednicu – rekao je Tasićza Danas.

Darko Bulatović, predsednik Opštinskog odbora SRS-a u najvećoj niškoj opštini Medijana, saopštio je juče da je podneo ostavku na tu funkciju zbog „nezadovoljstva politikom i stavom rukovodstva SRS-a prema Tomislavu Nikoliću, i to samo zato što je želeo da reformiše stranku, kao i da naše društvo ide napred“. On je kazao da će stranački organi doneti odluku o njegovom eventualnom isključenju iz SRS-a, kao i da je neizvesno šta će biti sa njegovim odborničkim mandatom u Skupštini grada.

On je još kazao da „nije nikoga pozivao“ da mu se pridruži, ali da „mnogi“ u niškoj SRS čekaju sednicu Centralne otadžbinske uprave kako bi se opredelili.

Član Opštinskog odbora SRS-a u Pirotu Đorđe Ivkovićizjavio je juče da je taj odbor jednoglasno podržao Tomislava Nikolića. Od 16 odbornika stranke u Skupštini opštine Pirot Nikolića je podržalo 12.

Predsednik Mileševskog okružnog odbora SRS-a Tomislav Penezićrekao je agenciji Beta da će tek posle sednice Centralne otadžbinske uprave Mileševski okružni odbor zauzeti stav o zbivanjima u stranačkom vrhu.

Opštinski odbor Srpske radikalne stranke SRS Novog Pazara izjasnio se juče da podržava predsednika Vojislava Šešelja.U središtu SRS-a u Zrenjaninu kažuda je situacija stabilna i da svi članovi i odbori ostaju uz predsednika stranke Vojislava Šešelja. Ipak, predsednik Odbora SRS-a u Novom Bečeju Saša Maksimovićsmenjenje sa te funkcije, jer je podržaopolitiku doskorašnjeg zamenika predsednika radikala Tomislava Nikolića.

Gradski odbor SRS-a u Užicu, na vanrednoj sednici održanoj juče odlučio je da podrži Vojislava Šešelja. Prema saznanjima Danasa, tokom jednočasovne rasprave, desetak od trideset članova odbora izjasnilo se za Tomislava Nikolića, ali niko od njih nije isključen iz stranke. Kako Danas saznaje, u užičkom regionu, podršku Šešelju dali su i odbori u Kosjeriću, Arilju, Čajetini i Bajinoj Bašti.

Slučaj „Magistrat“ daleko od očiju javnosti

– Slučaj zemunskog Magistrata čeka reviziju Vrhovnog suda Srbije i čuva se u fiokama daleko od očiju javnosti – kaže za Danas Đorđe Nedeljković, advokat. On dodaje da dosad nije dobio nikakvo obaveštenje od Vrhovnog suda Srbije o njihovoj odluci i da predmet „ne sme da se rešava po nalogu prethodne vlasti“, jer se „verovatno čuva dok ne zastari.“ Podsetimo da su, kada su prvi put bili na vlasti u Zemunu, radikali 1998. sa „svojim“ preduzećem Poslovni prostor Zemun, za stranku zakupili zgradu Magistrata na period od 30 godina po simboličnoj ceni. Posle promene vlasti pokrenuta je parnica, jer je ta zgrada pod zaštitom države kao kulturno dobro, pa Četvrti opštinski sud donosi 2003. rešenje o iseljenju radikala, koje potvrđuje i Okružni sud. Svaki put kada je iseljenje zakazano policija nije „asistirala“, radikali bi okružili zgradu, a sudski izvršitelji odustajali su od svog posla. Vrhovni sud Srbije je posle brojnih urgencija radikala, poništio rešenje o iseljenju i vratio predmet na ponovno suđenje, a u ime Opštine Zemun advokat Đorđe Nedeljkovićpodneo je krivične prijave protiv sudija Vrhovnog suda. Poslovni prostor Zemun povukao se iz parnice za iseljenje SRS-a iz Magistrata, jer su radikali ponovo preuzeli opštinsku vlast. Gradsko javno pravobranilaštvo i advokat Đorđe Nedeljkovićžalili su se na presudu Četvrtog opštinskog suda kojom je povlačenje Poslovnog prostora Zemun iz parnice odobreno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari