Tri moguće opcije: Zašto Vučić ipak ne želi da bude premijer? 1foto EPA/ANDREJ ČUKIĆ

To što predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne želi da se kandiduje za premijera nije iznenađenje, budući da on ne želi da se odrekne funkcije na kojoj je nedodirljiv narednih četiri godine, kažu za Danas u istraživačko-izdavačkom centru Demostat.

Iako je izjava lidera SNS Aleksandra Vučića da je spreman da ide na nove izbore kao kandidat za premijera, a koju su preneli mediji bliski vlasti, otvorila je pitanje ko će ga zameniti na čelu države i uzburkala zainteresovanu javnost, on je to demantovao.

Vučić je gostujući na televiziji Pink u utorak uveče naveo da nkada nije nije izgovario da želi da ponovo bude predsednik Vlade i da se kandiduje za premijera, niti je to izjavio na stranačkom sastanku “kao što su to preneli neki regionalni mediji”.

U Demostatu na ovo gledaju kao na logićan sled događaja jer nikada nije delovalo verovatno da će se Vučić maći sa funkcije predsednika Srbije.

U Demostatu procenjuju da će se Vučić teško odreći mandata koji traje do 2027. dakle još četiri godine, i na kojoj je nedodirljiv i ima pun legitimitet neposrednih, odnosno direktnih, izbora iz aprila 2022.

Vučić ne bi dozvolio da bude premijer, a da SNS ima svog kandidata koji bi pobedio na predsedničkim izborima, jer bi taj neko imao veći legitimitet od njega.

Oni ipak ukazuju na to da su mogući različiti scenariji, budući da ima više nepoznanica u vezi sa ovim pitanjem.

Prvi u kojem Vučić postaje premijer i ide se na nove predsedničke izbore, a do tada funkciju predsednika republike obavlja predsednik Skupštine koja će biti formirana posle parlamentranih izbora.

Na pitanje ko je predsednik dok traje kampanja za parlamentrane izbore, u Demostatu odgovaraju da je po zakonu moguće da on sa predsedničke funkcije vodi premijersku kampanju.

Drugi scenario je, manje verovatan, da Vučić postaje premijer i ide se na komplikovanu promenu Ustava da bi se uvela neka vrsta kacelarskog sistema u kojoj bi se predsednik birao u parlamentu.

Treća opcija je kohabitacija. Vučić ostaje predsednik republike do 2027. a opozicija sa SPS formira vlast, dok SNS ide u opoziciju.

Na pitanje koga nova skupšina bira za predsednika odnosno ko je kandidat SNS u kancelarskom sitemu, u Demostatu odgovaraju da će biti neko od koalicionih partnera.

„Ako se Vučič povuče, možemo da imamo predsednik samo u nepredsedničkom odnosno kancelarskom sistemu i to će biti neko od koalicionih partnera“, procenjuju u Demostatu.

Kako dodaju, oni ne isključuju mogućnost da do parlamentarnih izbora dođe već do juna, dakle i pre jeseni, budući da Vučić izbore nikada za jesen nije raspisao.

Podsetimo,  Vučić je nekoliko puta zbog pritiska pod kojim je u vezi potpisianja francusko-nemačkog predloga odnosa Srbije i Kosova najavljivao da bi mogao da se povuče sa mesta predsednika države kako bi Srbiji novim izborima kupio šest ili devet meseci. On je najavio i da će se do njegovog povlačenja pobrinuti da nađe novog mladog lidera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.