Tri radna dana, jedan usvojeni zakon 1

Tokom avgusta, narodni poslanici i poslanice, održali su jednu, vanrednu sednicu Narodne skupštine, odnosno proveli su ukupno tri dana u plenumu.

Za to vreme, po hitnom postupku, usvojen je jedan zakon, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Za to vreme, u proceduru Narodne škupštine ušlo je 13 predloga zakona – od čega je osam predložila Vlada Republike Srbije, dok su pet zakona predložili narodni poslanici, i to Dušan Pavlović (Dosta je bilo), Goran Ćirić (Demokratska stranka) i Dušan Milisavljević (Demokratska stranka).

Jedini usvojeni zakon u avgustu bio je Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.Budući da 01.09.2017.godine počinje da se primenjuje odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kojom se Srbija obavezala da će osigurati državljanima članica EU isti tretman kao i državljanima Srbije prilikom sticanja prava svojine na nepokretnostima, predložnim izmenema i dopunama Zakona uređuju se uslovi za promet poljoprivrednog zemljišta kako bi se omogućilo državljanima članica EU sticanje prava svojine. Tokom tri dana, koliko je trajala rasprava u plenumu, narodni poslanici debatovali su o predloženim izmenama u načelu ali i o 47 amandmana koliko je bilo predloženo. Od 47 amandmana prihvaćena su ukupno tri, i to dva amandmana narodnog poslanika Marijana Rističevića i jedan amandman Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Usvojenim amandmanima predviđa se da strani državljani iz zemalja EU neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji u zoni od 10 kilometara od granice. I pored različitih kritika opozicije (izmene ne donose ništa novo, omogućava se stranim državljanima nekontrolisana kupovina zemlje itd.)sa 132 glasa “Za” predloženi zakon je usvojen.

Tokom avgusta aktivni su bili i odbori Narodne skupštine. Na 9 održanih sednica, pored razmatranja Predloga zakona o kojem su poslanici diskutovali na plenumu, razmatrani su i izveštaji Ministarstva privrede kao i programi i planovi Narodne banke Srbije za period 2015-2017.

Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku razmotrio je i usvojio Informaciju o radu Ministarstva privrede za period januar-mart 2017.godine i izveštaje Ministarstva privrede o stanju postupka privatizacije za april, maj i jun 2017. godine. Obrazlažući Informaciju i izveštaje, pomoćnik ministra privrede Dragan Ugrčić je istakao da u navedenom periodu nije bilo značajnijih privatizacionih aktivnosti i da je rad bio baziran na redovnim sednicama Radne grupe za petrohemijski kompleks i RTB Bor.

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava razmotrio je više izveštaja, planova i programa rada Narodne banke Srbije za period od 2015. godine do 2017. godine. Članovi Odbora raspravljali su o Finansijskom izveštaju Narodne banke Srbije za 2015.godinu, sa izveštajem ovlašćenog revizora, Godišnjem izveštaju o poslovanju i rezultatima rada u 2015. godini, Godišnjem izveštaju o monetarnoj politici u 2015. godini, Polugodišnjem izveštaju o monetarnoj politici za period januar – jun 2016. godine, Godišnjem izveštaju o stabilnosti finansijskog sistema u 2015. godini, Izveštaju o radu Saveta guvernera Narodne banke Srbije za period 1. januar – 30. jun 2016. godine, Programu monetarne politike Narodne banke Srbije u 2017. godini, Finansijskom planu Narodne banke Srbije za 2017. godinu, Finansijskim izveštajima za 2016. godine, sa izveštajem ovlašćenog revizora, Izveštaju o radu Saveta guvernera Narodne banke Srbije za period od 1. jula do 31. decembra 2016. godine, Godišnjem izveštaju o monetarnoj politici u 2016. godini, Godišnjem izveštaju o poslovanju i rezultatima rada u 2016. godini i Godišnjem izveštaju o stabilnosti finansijskog sistema u 2016. godini. Sve izveštaje, planove i programe koje je podnela Narodna banka Srbije i Savet guvernera Narodne banke Srbije predstavila je guvernerka NBS dr Jorgovanka Tabaković.

Tokom avgusta, Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja predložio je Narodnoj skupštini da konstatuje potvrđivanje mandata novoj narodnoj poslanici, Grozdani Banac (Partija ujedinjenih penzionera).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari