Trifunović: Ovo nije pitanje stranaka, nego sistema 1Foto: Danas Online

Ne mislim da su legitimni izbori na kojima se glas kupuje za sendvič, litar ulja ili pet litara mleka, kaže glumac Branislav Trifunović, jedan od govornika protesta „1 od 5 miliona“.

Trifunović je, odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa, istakao da nije član nijedne političke partije, niti da bilo koju podržava, kao i da ne namerava da postane njihov član.

„Više puta sam ponovio da me to apsolutno ne zanima, niti bih mogao da se zamislim“, kaže ovaj glumac.

Veliki broj pitanja i komentara odnosio se na njegovu profesiju, uz konstatacije poput: „Možda je bolje da ostaneš na daskama koje život znače?“, na šta je Trifunović uzvratio da bi greška zapravo bila da je samo na njima ostao, a one će ga, kako kaže, čekati.

Na komentar da protesti „nikuda ne vode“, Trifunović je ukazao da se oni trenutno dešavaju u 36 gradova u Srbiji, a da je u početku bio samo jedan, uz opasku: „Mislim da i ti znaš kuda oni vode“.

Trifunović smatra da je jedino pravo pitanje u ovom trenutku kako svako od nas može pomoći „u borbi protiv ovog zla“ i da je to jedina stvar koja nam je potrebna.

„Zasad je jako važno da smo svi na ulici i da se držimo zajedno, a verujem da će i u narednom periodu biti puno razloga za raznorazne akcije“, ističe Trifunović.

Na pitanje „da li ima nade da nam se ne ponovi 2012. i da ne sjaše Kurta, a uzjaše Murta“, Trifunović je izrazio nadu da će upravo tako i biti i da je to teza koju on uvek spominje.

„Mislim da ovo nije pitanje stranaka, nego sistema“, tvrdi Trifunović i dodaje da je razlog zašto nemaju politički program upravo taj što nisu stranka.

Jedan od komentara odnosio se i na priču da proteste finansiraju Patrik Ho i Soroš.

„Ja koliko znam, Soroš podržava gospodina Vučića i gospodina Haradinaja, tako da ga teško mogu zamisliti da podržava proteste protiv svog prijatelja“, odgovorio je Trifunović.

Ne vidi ništa loše u tome što je grad, kako piše u jednom od komentara, blokiran svake subote i „otežava život velikom broju građana“, jer, kako naglašava – „razlog blokiranja grada je otežanost življenja“.

Razliku između protesta „1 od 5 miliona“ i onih „Protiv diktature“ iz 2017. godine vidi u „broju ljudi na ulici i u konačnom verovanju da se nešto može promeniti“, a na komentar da su tokom protesta 2000. godine dobijeni milioni dolara, Trifunović je odgovorio kratko – „Sada nema miliona dolara“.

Stiglo više od 3.000 pitanja

Objava na Fejsbuku na kojoj su građani postavljali pitanja objavljena je na stranici Danasa u subotu ujutru, a do nedelje u 13 časova pristiglo je oko 50 pitanja i komentara. Međutim, interesantno je da je od tog trenutka krenuo orkestrirani „napad pitanjima“ te je odjednom po minutu pristizalo i po desetak pitanja, iako post nije bio ni sponzorisan.

Za samo prvih sat i po „napada“ stiglo je još više od 600 pitanja za Trifunovića, a do početka intervjua taj broj je iznosio čak više od 3.100. Većina tih pitanja odnosila se na njegovog brata Sergeja Trifunovića, takođe glumca i od subote predsednika Pokreta slobodnih građana, i njegov odnos prema ženama.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1040160176169348/?type=3&theater

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari