Nemačka će, kao i njeni saveznici, priznati nezavisnost Kosova, izjavio je za Koha ditore neimenovani visoki zvaničnik Vlade Nemačke. „Nikada nismo rekli javno, ali i mi ćemo, kao i naši saveznici, podržati nezavisnost Kosova. Međutim, još uvek je rano da o tome govorimo, pre nego što se okonča proces ‘trojke’, gde će se kako očekujemo postići premošćavanje razlika, što će dati mnoge argumente za naše evropske partnere“, navodi list izjavu visokog nemačkog zvaničnika.

Nemačka će, kao i njeni saveznici, priznati nezavisnost Kosova, izjavio je za Koha ditore neimenovani visoki zvaničnik Vlade Nemačke. „Nikada nismo rekli javno, ali i mi ćemo, kao i naši saveznici, podržati nezavisnost Kosova. Međutim, još uvek je rano da o tome govorimo, pre nego što se okonča proces ‘trojke’, gde će se kako očekujemo postići premošćavanje razlika, što će dati mnoge argumente za naše evropske partnere“, navodi list izjavu visokog nemačkog zvaničnika. On je dodao da će to biti preneto i pregovaračkoj ekipi Kosova koja će tokom nedelje boraviti u Berlinu. Inače, stav Nemačke je uvek procenjivan kao, ako ne najvažniji, onda izuzetno značajan za dalji proces statusa Kosova, imajući u vidu da su se druge zemlje, poput SAD, Velike Britanije i Francuske, jasno pozicionirale u korist nadzirane nezavisnosti Kosova. Prema istom izvoru plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija ostaje najbolje rešenje za status Kosova. O tome smo upoznali i predstavnike Rusije tokom poslednjih sastanaka koje smo imali, rekao je nemački diplomata.
Alžir, Beograd – Srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović izjavio je da je premijer Alžira Abdelaziz Belkadem u jučerašnjem razgovoru čvrsto podržao očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije. „Premijer Alžira je naglasio da su Kosovo i Metohija uvek bili sastavni deo Srbije i izrazio zvaničan stav da se problem statusa mora rešiti u skladu s međunarodnim pravom i unutar sistema i principa UN“, rekao je Popović agenciji Beta. Ministar energetike je istakao da je u razgovoru s Belkademom razmatrao dosadašnju političku i ekonomsku saradnju i rezultate sastanaka s predstavnicima pet alžirskih ministarstava u okviru trodnevne posete državno-privredne delegacije iz Srbije. „S ministrom urbanizma Nuredinom Musom razmatrali smo mogućnosti da srpske firme učestvuju u izgradnji 1,2 miliona stanova u Alžiru u narednih pet godina. Srpske firme su za taj posao spremne i zainteresovane“, istakao je Popović.
Beograd, Havana – Ministar poljoprivrede Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je juče da Kuba „apsolutno i bezuslovno“ podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije u rešavanju statusa Kosmeta. „Postoji spremnost Kube da, kao predsedavajuća Pokreta nesvrstanih, tu temu i princip neprihvatljivosti menjanja međunarodno priznatih državnih granica postavi kao dokument kroz neki forum tog pokreta“, rekao je Milosavljević, koji predvodi delegaciju Srbije na Konferenciji privrednih komora i privreda nesvrstanih zemalja u Havani. Kako se navodi u saopštenju, ministar poljoprivrede je ocenio da bi taj dokument u budućim pregovorima o Kosovu mogao da bude pozitivan faktor za ispunjenje cilja srpske države, a to je zadržavanje Kosova u granicama Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari