Sva biračka mesta na Voždovcu, u Odžacima i Kostolcu, gde su juče održani lokalni izbori, zatvorena su u 20 sati. Sudeći prema preliminarnim rezultatima Srpska napredna stranka odnela je ubedljivu pobedu na svim izbornim mestima. U beogradskoj opštini Voždovac SNS je osvojila gotovo 60 odsto glasova, u Odžacima oko 50 odsto, a u Kostolcu – oko 48 odsto glasova. Na drugom mestu po broju osvojenih glasova na Voždovcu je DS sa osvojenih 11 odsto, a na trećem SPS sa 8,3 odsto glasova.

Cenzus su prešle i Socijaldemokratska partija Srbije i Demokratska stranka Srbije. Na konferenciji za novinare u sedištu voždovačkog odbora stranke, predsednik beogradskog odbora naprednjaka Nebojša Stefanović izjavio je da smatra da SNS sada treba da ide na vanredne parlamentarne izbore. „Naš rezultat na Voždovcu je bliži 60 odsto nego 50 odsto i to pokazuje snažnu želju građana da podrže SNS i njenog predsednika Aleksandra Vučića. Smatram da bi posle ovakve pobede SNS trebalo da ide na vanredne parlamentarne izbore. To je moj lični stav“, rekao je Stefanović.

Prema oceni Vladimira Todorića, kandidat za odbornika DS na Voždovcu ova stranka je očekivala veću izlaznost. „Nadamo se da će u martu, na gradskim izborima, izlaznost biti veća od 50 odsto“, rekao je Todorić, dok je lider DS Dragan Đilas dodao da u martu očekuje pobedu. „Očekujemo da se u martu barem dupliraju naši glasovi u odnosu na Voždovac. Ono što se dešavalo u Odžacima je povratak u devedesete. Srbiji su što pre neophodni parlamentarni izbori da ne bi iz drugih opština dolazili da prete“, kaže Đilas. Sudeći prema izjavi predsednik izborne komisije Zorana Lukića na lokalnim izborima na Voždovcu glasalo je 36 odsto upisanih u birački spisak i nisu zabeležene neregularnosti. Na izborima na Voždovcu učestvovalo je 13 izbornih lista a pravo glasa imalo je 156.962 građanina.

Srpska napredna stranka pobedila je na lokalnim izborima u Odžacima, potvrdio je izborni štab SNS u toj opštini. Naprednjaci su osvojili 50 odsto glasova i za formiranje opštinske vlasti neće im biti portreban koalicioni partner SPS. Na izborima u Odžacima pravo glasa imalo je 26.966 birača koji su se opredeljivali između deset izbornih lista, i to Demokratske stranke, Saveza vojvođanskih Mađara, Srpske demokratske stranke, kao i Srpske radikalne stranke. Među listama je i koaliciona pod nazivom „SNS – Aleksandar Vučić“, koju pored Srpske napredne stranke čine Narodni pokret „Dinara-Drina-Dunav“, i Srpski pokret obnove, SDPS, Pokret socijalista i Stranka vojvođanskih Slovaka. Građani su mogli da glasaju i za Ujedinjene regione Srbije, Liberalno-demokratsku partiju, listu „Zemlja – naša sigurnost“, koalicioni „Patriotski blok“ i listu Socijalističke partije Srbije sastavljenu od PUPS-a, Jedinstvene Srbije, Slovačke stranke i Udruženja Krajišnika. Skupština opštine Odžaci ima ukupno 27 odbornika, a priliku da glasa imalo je oko 27.000 birača.

Izbore u Odžacima obeležili incidenti na više biračkih mesta, kao i napadi na novinare. Portparolka somborske policije Mirjana Cvijanović potvrdila je da su se dogodila dva incidenta – u Bogojevu i Bačkom Gračacu i dodala da policija nema još nikakvu informaciju u vezi sa dojavama o kupovini glasova, a da će za te povrede biti nadležno tužilaštvo.

Glasanje na lokalnim izborima u Kostolcu proteklo je bez incidenata, rekao je predsednik opštinske Izborne komisije Milojko Lalić i dodao da je do 17 časova izašlo 47,41 odsto upisanih birača, što znači da je do tada glasao 5.487 birača. Procenjuje se da je u tri poslednja sata, do zatvaranja birališta, svakog sata izlazilo još po pet odsto glasača. U birački spisak upisano je 11.571 birača. Gađani Kostolca glasali su na 11 biračkih mesta – sedam u gradu i četiri u seoskim sredinama. Skupština Gradske opštine Kostolac ima 21 odbornika, a sem građana Kostolca glasaju i meštani sela Klenovnik, Petka, Ostrovo i Stari Kostolac. Na izborima u Kostolcu učestvuje sedam izbornih lista – Demokratske stranke, Ujedinjenih regiona Srbije, „Inicijative za promene“, Srpske napredne stranke, Liberalno demokratske partije, Srpske radikalne stranke i koalicije SPS-PUPS-JS.

Vučić protiv vanrednih parlamentarnih izbora

Beograd – Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da je SNS „ostvarila apsolutnu pobedu“ u sve tri opštine u kojima su danas održani lokalni izbori – Voždovcu, Kostolcu i Odžacima, ali je dodao da je on protiv vanrednih parlamentarnih izbora. „Srbija ima važnija posla od vanrednih parlamentarnih izbora, Imamo još mnogo stvari da uradimo“, rekao je Vučić. On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Opštinskom odboru SNS na Voždovcu naglasio da je osvajanje apsolutne većine dokaza da građani podržavaju SNS i da su svesni neophodnosti reformi koje sprovodi ta stranka. „Siguran sam da će narod krajem 2014. osetiti pozitivne efekte promena. Moramo više da radimo i više da štedimo“, poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari